Presedintele Consiliului Fiscal, despre monedele digitale: Faptul ca unii s-au imbogatit cu 5 dolari, nu inseamna ca aceste cripto sunt o sursa a imbogatirii pe viitor
bitcoincriptomonedemonede digitale
Monedele digitale nu au reusit sa castige increderea economistilor. Tot mai multe voci din randul specialistilor atrag atentia asupra riscurilor pe care si le asuma investitorii in criptomonede.
Cel mai recent avertisment vine din partea presedintelui Consiliului Fiscal din Romania,
Daniel Daianu.
Oficialul sustine ca monedele virtuale nici macar nu pot fi numite "monede", fiindca nu indeplinesc niste criterii esentiale. De asemenea, persoanele care folosesc criptomonedele ca mijloc de plata isi asuma niste riscuri, puncteaza Daianu.
"Critpo nu e moneda si nu are cum sa fie moneda. Nu indeplineste functii de baza ale unei monede, iar cei care folosesc cripto ca mijloc de plata isi asuma riscurile aferente. Eu nici nu pot sa le numesc ‘monede’, sunt doar niste active financiare speculative (...)
De cealalta parte, aceste asa-zise ‘monede’ sunt foarte periculoase. De la faptul ca genereaza piete paralele, care trebuie sa fie reglementate, la impactul asupra stabilitatii financiare. Desigur, daca vrem sa traim doar cu active speculative, se poate, teoretic", a explicat presedintele Consiliului Fiscal, in cadrul unei conferinte Finmedia.
"Oamenii isi pot pierde si bruma de avere"
"Faptul ca unii s-au imbogatit cu 5 dolari, nu inseamna ca aceste cripto sunt o sursa a imbogatirii pe viitor. Aceste cripto pot insemna si demolarea omului. Oamenii isi pot pierde si bruma de avere", a mai spus oficialul.
Criptomonedele nu sunt pe placul economistilor lumii
Daianu nu este singura voce cu autoritate care se declara impotriva criptomonedelor. Vicepresedintele Berkshire Hathaway, conglomeratul controlat de Warren Buffet, unul dintre cei mai bogati oameni din lume, considera ca Bitcoin, cea mai populara criptomoneda din lume este "dezgustatoare" si "contravine intereselor civilizatiei".
Charlie Munger e cunoscut pentru atitudinea sa vehementa impotriva criptomonedei. De-a lungul timpului, acesta a criticat Bitcoin din cauza volatilitatii sale, dar si pentru faptul ca nu este reglementat legal.
La randul sau, Nouriel Roubini, economistul recunoscut pentru prezicerea crizei financiare din 2008, face o noua previziune economica si indeamna oamenii sa nu investeasca in criptomoneda Bitcoin, spunand ca ''bula se va sparge pana la urma''.
Potrivit lui Roubini, valoarea fundamentala a Bitcoin este zero. In fapt, ar fi chiar negativa, spune economistul, ''daca s-ar aplica o taxa de poluare in conditiile in care productia de Bitcoin consuma cantitati imense de energie si polueaza masiv'', sustine economistul, conform Business Insider.