Presa internationala: Kovesi a fost demisa de PSD dupa ce a aruncat dupa gratii politicieni corupti
kovesiprocuror sef europeanparlamentul europeandnapsdcoruptie
Prestatia Laurei Codruta Kovesi in fata Comisiei CONT a Parlamentului European a facut o impresie buna oficialilor care au decis sa-i acorde cele mai multe voturi, clasand-o pe primul loc in fata celorlalti doi candidati. Inainte de sustinerea audierii in PE, publicatia americana Bloomberg a publicat un material in care vorbeste despre activitatea ireprosabila a lui Kovesi in fruntea DNA, activitate in care se pare ca a devenit incomoda, ca urmare a fapului ca a contribuit la condamnarea definitiva a unor nume grele din politica romaneasca.
Jurnalistii americani o denumesc pe Kovesi drept "un procuror cu un istoric de activitate iesit din comun in ceea ce priveste aruncarea dupa gratii a politicienilor corupti".
Pentru un procuror cu un istoric de activitate iesit din comun in ceea ce priveste aruncarea dupa gratii a politicienilor corupti, fosta sefa a DNA din Romania se confrunta cu inca o problema in plus fata de competitorii ei: propriul Guvern se opune, scrie publicatia americana Bloomberg, despre Laura Codruta Kovesi si candidatura ei la functia de procuror sef european.
Bloomberg puncteaza faptul ca L.C.Kovesi a fost demisa de la sefia Directiei Nationale Anticoruptie la ordinul PSD, "dupa ce a aruncat dupa gratii zeci de politicieni corupti". Referitor la candidatura lui Kovesi la functia de procuror-sef european, jurnalistii spun ca romanca incearca sa obtina postul, desi blocul comunitar si-a anuntat sustinerea pentru candidatul francez.
"Nu vom raspunde presiunilor guvernului Romaniei de a o respinge pe Kovesi, insa in acelasi timp nu cred ca trebuie sa transformam nominalizarea ei intr-o declaratie politica. Ne uitam obiectiv la toti cei trei candidati”, a declarant Sophie Veld, membru olandez al grupului liberal din parlamentul UE.
Publicatia americana scrie ca administratia de la Bucuresti a urmat modelul omologilor sai din Ungaria si Polonia si incearca o "reforma” a sistemului de justitie in ciuda criticilor pe care si le-a atras de la Opozitie si de la oficialii UE pentru ca submineaza statul de drept.
Parlamentul European a criticat Guvernul Romaniei pentru erodarea statului de drept si au cerut ca mai multe functii de top din UE sa fie ocupate de femei, ceea ce o transforma pe Kovesi intr-o potentiala arma politica in contextul in care structura europeana se pregateste pentru alegeri la finalul lunii mai.
Kovesi, prestatie impecabila in fata PE
Marti dupa amiaza, incepand cu ora 16:00, Laura Codruta Kovesi alaturi de ceilalti doi candidati la sefia PE si-au sustinut discursurile de maximum sapte minute, dupa care au raspuns fiecare la cate o sesiune de intrebari.
Kovesi a intrat ultima la audieri, insa prestatia sa avea sa fie memorabila. Pe de-o parte, Kovesi s-a evidentiat prin maniera relaxata, si abordarea profesionista a intrebarilor, la care a raspuns pe subiect, cu date, cifre, argumente si a respectat timpul acordat de Comisie per intrebare. Pe de alta parte, prestatia lui Kovesi a starnit atentia prin faptul ca a reflectat circul din Romania, circ orchestrat de politicienii puterii care au ca obiectiv principal sabotarea acestei candidaturi.
Reprezentantii PSD din Parlamentul European au incercat aseara sa ii incurce discursul lui Kovesi, sa duca discutia in zona de zvonistica, intr-o zona a manipularii si dezinformarii. Grapini i-a adresat lui Kovesi cele mai tendentioase intrebari, total rupte din context si abatute de la tema de fata. Desi Kovesi trebuia audiata cu privire la competentele si viziunile sale in raport cu functia la care aspira, reprezentantii Romaniei in PE i-au adresat romancei intrebari strict legate de scandalurile cu DNA, despre acuzatiile lui Tudorel Toader, despre orice altceva decat ceea ce trebuia sa intrebe.
Romania face tot posibilul sa-si saboteze propriul candidat, care, mai nou, are pe cap un dosar penal in care e acuzat de abuz in serviciu, luare de mita si fals in declaratii.
Dincolo de interesele mioritice ale politicienilor nostri, imaginea lui Kovesi in Europa este una care nu are nicio legatura cu ce se spune pe la noi. S-a observat clar la audierea de aseara o familiaritate a europenilor in raport cu romanca noastra, o abordare mai relaxata, o apreciere a eforturilor si muncii sale, apreciere chiar exprimata in cateva randuri de doua europarlamentare.
"Europarlamentar GUE: Sunt complet solidara cu dvs referitor la atacurile la care ati fost supusa. Sunt miscata ca l-ati mentionat pe procurorul Falcone."
"Eurodeputata de la Verzi: Sunt mandra ca se afla aici in ciuda groaznicei campanii pe care propriul sau Guvern a lansat-o impotriva sa. Nu credem ce se spune si eu personal am motive sa cred, pentru ca stiu ce se intampla cand trimiti la inchisoare persoane din sfere inalte".
Kovesi se declara constienta de campania care se duce impotriva sa. Procurorul declara inainte e audieri: "Este evident ca incearca sa ma elimine din proces, pentru a se asigura ca nu obtin functia, pentru ca eu cred ca am o sansa”, spune Kovesi.
"Sunt nevinovata si voi incerca sa explic asta. Voi continua pe drumul meu. Coruptia poate fi invinsa”.
Membru al Comisiei LIBE din partea ALDE: Guvernul Romaniei e complet ridicol, nu se poarta demn de presedintia UE
Romania nu se comporta demn de presedintia UE, iar Guvernul de la Bucuresti este complet ridicol si foarte stupid, sustine europarlamentarul ALDE Sophie in 't Veld, membru in Comisia LIBE care azi va da votul pentru sefia Parchetului European, post pentru care candideaza Laura Codruta Kovesi.
Reactia membrului LIBE vine la o zi dupa ce Kovesi a fost audiata in Parlamentul European.
Eurodeputatul olandez, membru al familiei europene din care face parte si partidul lui Calin Popescu Tariceanu, a declarat intr-o interventie pentru postul de radio BNR ca tara noastra nu se comporta demn de presedintia UE, facand tot posibilul pentru a evita numirea lui Kovesi, cea care porneste ca favorita pentru postul de procuror sef european.
Si asta pentru ca ea a avut prea mult succes in lupta anticoruptie din Romania. "
Este de neacceptat", sustine Sophie in 't Veld despre aceasta atitudine a guvernantilor romani.
Cine ia decizia finala?
Dupa audierile din CONT (Comisia pentru control bugetar), de marti, unde Kovesi a obtnut cele mai multe voturi, votul in Comisia LIBE( Comisia pentru drepturi si libertati civile) se va da miercuri. Daca cele doua comisii, CONT si LIBE, voteaza candidati diferiti, numele final va rezulta in urma negocierilor dintre presedintii celor doua comisii. La fel ca in CONT, si in LIBE votul va fi secret.
Propunerea celor doua comisii va fi apoi trimisa Conferintei Presedintilor si presedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.
Procurorul-sef va fi numit de comun acord de catre Parlamentul European si Consiliu.
Conform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European si Consiliul il numesc de comun acord pe procurorul-sef european pentru un mandat de sapte ani, care NU poate fi reinnoit. Consiliul hotaraste cu majoritate simpla.