Pregateste Guvernul masuri de austeritate? Sa speram ca da
austeritatemasuri de austeritatecriza economicarecesiune
Inca de cand a preluat guvernarea, mai exact, din data de 4 noiembrie, Partidul National Liberal este arat cu degetul de catre social-democrati, care il acuza ca ar pregati un program de austeritate pentru economia Romaniei. Populism sau adevar?
Social-democratii si-au castigat priza la publicul alegator construindu-si imaginea pe masuri de tipul sutei de lei anuntate de Ceausescu in fata Marii Adunari Nationale.
Fara sa se tina cont de vreo prioritizare a bugetului pentru investitii, care sa genereze productie si crestere economica reala, social-democratii au directionat toti banisorii tarii catre cresteri artificiale de venituri. Astfel, cetatenii, bucurosi ca maine au doi lei in plus, au ramas fideli consumerismului social-democrat, fara sa isi puna intrebarea cine si cat va deconta maine.
PNL a preluat guvernarea intr-un moment mai mult decat critic pentru Romania, si este acuzat de PSD ca pregateste masuri de austeritate. Or, cu putina logica argumentativa, putem pune la indoiala aceasta situatie foarte simplu.
In primul rand, niciun Guvern care adopta masuri de austeritate, cum s-a intamplat cu Guvernul Boc, spre exemplu, nu mai ramane mult la putere. Pentru ca cetateanul de rand nu are capacitatea, sau nu a fost educat sa aiba puterea de a se sacrifica atunci cand este nevoie, ca sa nu ajunga intr-o situatie de 10 ori mai dificila, mai tarziu.
Acestea fiind spuse, cine ar vrea sa se sinucida politic, aplicand masuri drastice de reducere a cheltuielilor, stiind ca va pierde puterea, poate pentru urmatorii 5-10 ani sau pentru totdeauna? Cine nu ar vrea sa dea cetatenilor din belsug din buget, daca ar fi bani si nu am ajunge mai tarziu in situatia Greciei? Cine nu ar vrea sa isi consolideze puterea, sa aiba beneficii ca partid, ca om politic, si sa ofere si cetenilor un nivel de trai mai bun? Mai ales ca mentalitatea colectiva functioneaza pe principiul "sa fure, dar sa ne dea si noua".
Cine nu ar vrea aceasta situatie confortabila? Probabil cineva care stie ca iminentul se va produce si, mai mult decat atat, ca el este mai aproape de noi ca niciodata.
Aceasta generozitate a partidelor din Romania, de a mari pensii si salarii la apelul bocancilor este, in fapt, o iresponsabilitate grosolana sau o nestiinta de carte, de economie, de orice. Sau o nepasare. Poate ca a te mentine in functie cu orice pret, e chiar un deziderat pentru unii. "Dupa noi, potopul", vorba aceea.
Intrebarea e: pregateste PNL masuri de austeritate?
Sa speram ca da.
Sa speram ca sirul masurilor populiste si iresponsabile s-a terminat pe 4 noiembrie si sa speram ca nota de plata va fi asumata constient, atat de politicieni, cat si de cetateni, astfel incat sa nu pice greaua povara pe umerii generatiilor viitoare care au viitorul amanetat deja.
Daca vor fi masuri de austeritate, vor fi din cauza deciziilor luate in urma cu un an, doi, trei. Iar aceste masuri de austeritate isi vor face si ele efectele peste aceeasi perioada de timp, ragaz in care cei ce se fac vinovati de aceasta situatie vor avea timp sa traga sforile incat sa vina la putere servind cetatenilor usor de manipulat motto-ul "noi v-am dat, ei v-au taiat. Votati-ne din nou, sa va dam".
Pe de alta parte, daca PNL pregateste masuri de austeritate, daca orice alt partid, oricum s-ar numi el, pregateste masuri de austeritate acum, inseamna ca ele se impun. Pentru ca intr-o economie de piata, nu se mai aplica vointa unui lider suprem, de a strange sau relaxa cureaua cand are el chef.
Este vorba despre productie, despre crestere economica, despre PIB. Care iti permit, sau nu, sa fii "mana larga" si sa maresti salariile si pensiile, ajutoarele sociale si asa mai departe.
Or, ne invartim intr-un cerc vicios. Pentru ca nu poti ajunge la crestere economica reala, la PIB puternic, la productivitatea muncii fara sa directionezi banii de la buget in investitii, nu in pensii. Evident, si pensiile trebuie marite. Insa aici este diferenta sensibila: ele trebuie sa ajunga sa fie marite ca o urmare a faptului ca economia merge struna, ca urmare a cresterilor economice generate de investitii, nu dupa ce s-a facut un semn din pixul unui ministru, si s-au directionat banii de autostrazi, catre fondul de pensii. Cu alte cuvinte, atunci cand sunt bani, cand sunt cu adevarat.
Ca aceste lucruri sa se intample, e nevoie de rabdare, de timp si de vointa din partea clasei politice, dar si de competenta din partea acesteia.
Vezi si:
Ziua in care ne amintim ca suntem patrioti
Nu putem sa ne mai furam caciulile inca 30 de ani.
In concluzie, asteptam cu nerabdare masurile de austeritate. Acesta va fi primul semn ca "acolo sus" cineva e constient ca suntem intr-un tren care merge cu 300km/h catre un zid de beton si trebuie apasata frana, putin cate putin, ca sa nu fie socul dat de forta inertiei prea mare. Daca vom cauta in DEX semnificatia cuvantului "austeritate", vom descoperi ca sinonim "cumpatare", daca inlocuim termenii obtinem sintagma "masuri de cumpatare", care nu mai suna deloc atat de dramatic.
Daca ne gandim bine, suna si miroase a "necesar", intr-o Romanie dominata de politici populiste si iresponsabile care ne-au dus in derizoriul existential al Estului Europei de 30 de ani incoace. Pe de alta parte, am ajuns aici guvernati de cei care au obtinut girul majoritatii romanilor, atat prin prezentarea la vot, cat si si neprezentare, nu au fost niste ministri si guverne impuse de la Moscova, nici de la Bruxelles. Pur si simplu, avem ce am ales.
Tot ca o concluzie, as mai spune ca astept si momentul in care romanii vor intelege ca anumite beneficii create sau nu sustenabil, nu sunt drepturi inerente.
Citeste si:
PNL se gandeste la digitalizarea institutiilor publice. Cum va arata viitorul la locul de munca?