Poluarea din Romania nu ridica mari probleme politicienilor nostri, dar ALERTEAZA Bruxelles-ul
poluarebucurestiprimaria capitaleigabriela fireaministrul mediuluicostel alexe
Romania, Grecia si Malta sunt singurele state din UE care nu s-au conformat regulamentului Comisiei Europene care trebuia adoptat pana la 1 aprilie 2019 si care prevedea elaborarea, adoptarea si punerea in aplicare a unor planuri nationale de control al poluarii atmosferice.
Prin urmare, Comisia Europeana insista si recomanda Romaniei, Greciei si Maltei sa adopte aceste programe, pentru a-si limita emisiile anuale de emisii poluante.
Oficialii Comisiei Europene a transmis o scrisoare de punere in intarziere a aplicarii acestor masuri in Romania, Grecia si Malta. Cele trei tari au la dispozitie doua luni sa dea un raspuns oficial Comisiei Europene in problema poluarii.
In cazul in care cele trei tari nu vor indeplini aceasta cerinta, Comisia Europeana va fi indreptatita sa le trimita un aviz motivat.
In luna ianuarie a acestui an, ministrul Mediului, Cosel Alexe, a declarat ca 10 orase din Romania trebuie sa faca planuri preventive in ceea ce priveste reducerea nivelului de poluare, la recomandarea institutiilor europene, pentru a se evita o eventuala procedura de infringement. Acestea sunt: Cluj, Craiova, Timisoara, Constanta, Braila, Turnu Magurele, Pitesti, Galati, Bacau si Ploiesti.
"As vrea sa va spun ca, analizand datele, voi avea discutii si voi incepe procedurile cu celelalte zece municipalitati din Romania care au obligatia sa realizeze aceste proiecte privind calitatea aerului, pentru ca este important pentru noi sa avem o cat mai buna stare de sanatate a populatiei in aceste aglomerari urbane, sa prevenim si, evident, sa avem date pe care sa le furnizam opiniei publice. Ar fi trist ca Romania sa inceapa iarasi o corespondenta cu Comisia Europeana pe proceduri de pre-infringement sau infringement pe calitatea aerului cu alte asezari urbane din Romania”, a spus Costel Alexe.
Romania asteapta verdictul Comisiei Europene
Potrvit ministrului Mediului, Romania risca o amenda uriasa din cauza ca nu ia masuri impotriva poluarii. Pentru orasele Iasi si Brasov, Romania se afla in situatia de contencios cu Comisia Europeana, insa situatia din Bucuresti este critica, avertizeaza Alexe, care spune ca am ajuns in faza in care mai putem doar sa asteptam verdictul oficialilor europeni.
"Din pacate, in ultimii ani poluarea aerului in Bucuresti a fost din ce in ce mai mare si mai alarmanta. Desi aveam la Bucuresti un plan de masuri, el nu este implementat asa cum ar trebui. Daca ar fi implementat asa cum ar trebui, nu mai aveam atat de multe zile cu valori ridicate sau depasiri in fiecare an. Primaria Capitalei, avand in vedere ca este astazi in procedura de contencios cu Comisia Europeana si din pacate nu a reusit ani la rand sa convinga Comisia ca situatia se imbunatateste, suntem astazi in situatia in care doar asteptam verdictul. Nici macar nu am mai dat voie Romaniei sa se apere in fata Comisiei Europene, asteptam din moment in moment verdictul, care va insemna pentru Romania o amenda de intre 100.000 si 400.000 de euro pana vom reusi sa ajungem sa avem zile fara depasiri”, a explicat Costel Alexe.
De asemenea, pe 10 ianuarie, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat ca ii va face plangere penala ministrului Mediului. Municipalitatea il acuza pe Costel Alexe ca ar fi panicat populatia, cand a sustinut ca bucurestenii ar trebui sa poarte masca de protectie in Bucuresti pentru ca se respira otrava. Totul a pornit la inceputul anului, de la afirmatia lui Costel Alexe, care spunea ca valorile de poluare din Capitala indicau procente cu 600% mai mari decat cele normale.
Citeste si:
Comisia Europeana solicita Romaniei programe de control al poluarii atmosferice si sa puna capat exploatarii forestiere ilegale