Polonia renunta la gazele rusesti
poloniarusiagazeimportsistmiliarde
Polonia cumpara 70% din necesarul sau de gaze naturale de la rusi, iar restul il aduce din Germania, care le importa tot din Rusia. Din cauza dependentei de gazele rusesti, Polonia este decisa sa isi asigure independenta energetica a tarii din surse proprii, cu gaze de sist.
Un studiu realizat in anul 2011 de Agentia pentru Energie a SUA estima rezervele Poloniei in privinta acestui tip de zacamant la 5.300 miliarde mc.
In data de 21 martie 2012, in baza unor studii mai amanuntite, Institutul Geologic din Polonia se arata mai rezervat, confirmand numai 1.920 miliarde mc, potrivit portalului francez Rue89. Potrivit expertilor, cantitatea este enorma la nivelul Europei, aceasta nefiind egalata decat de unele estimari facute in Romania sau altele in Ucraina. Polonia se afla insa mult inaintea Romaniei sau Ucrainei, in ce priveste pregatirea conditiilor in vederea viitoarei exploatari a gazelor de sist.
Tehnologiile disponibile astazi nu vor permite curand extragerea celor 1.920 miliarde mc gaze, dar un volum cuprins intre 346 miliarde mc si 768 miliarde mc ar putea fi pus in valoare cat de curand.
Specialistii estimeaza ca astfel de cantitati ar acoperi necesitatile Poloniei pentru cel putin 50 de ani, interval de timp in care se pot pune la punct noi tehnologii, capabile sa extraga restul de gaze din zacaminte.
In acest sens, Guvernul polonez a si acordat licente unui numar de 19 societati, din care doua poloneze iar restul nord-americane. Mai mult, autoritatile de la Varsovia prevad investitii de 12,5 miliarde euro, esalonate pana in anul 2020, toate destinate exploatarii gazelor de sist.
Gazele din surse proprii vor reveni mult sub pretul platit in prezent Rusiei, dar autoritatile conteaza si pe crearea unui numar de 500.000 noi locuri de munca, atat directe, cat si indirecte.
Expertii sustin ca sefii de la Gazprom sunt foarte ingrijorati de perspectiva pierderii unui client atat de valoros, cum este Polonia, si nu ar fi exclus sa incerce o diminuare consistenta a pretului, ca sa descurajeze entuziasmul polonezilor.
Aspectele legate de mediu, care intarzie exploatarea gazelor de sist peste tot in lume, apar si in Polonia. Cu toate acestea, Statele Unite au reusit deja sa depaseasca inconvenietul prin masuri tehnice moderne. Acolo functioneaza deja 50.000 puturi de mica adancime, iar altele sunt in curs de forare, asa ca americanii obtin venituri din ce in ce mai marei din aceste resurse.