Pokemon Go a fost lansat oficial si in Romania. Avertismentul BITDEFENDER pentru utilizatorii jocului
pokemonpokemon gopokemon go romaniacum sa prinzi pokemonice este pokemon go
In parcuri, in mijloacele de transport, la strand sau in restaurante si baruri, absolut nimeni nu mai socializeaza. Toata lumea e cu telefonul in mana si face miscari ciudate. A durat ceva pana am inteles ce se intampla. Fenomenul Facebook, cel care a creat obsesie la nivel mondial, a fost depasit de fenomenul Pokemon Go.
Jocul Pokemon Go creeaza isterie si in Romania, nu doar la nivel international. Pokemon Go a fost lansat oficial in Romania in cursul zilei de luni, insa cei mai multi utilizatori l-au descarcat deja cu cateva saptamani inainte.
Pokemon Go este o aplicatie, un joc bazat pe conceptul de realitate augmentata. Utilizatorii care il descarca trebuie sa se plimbe in diferite zone ale orasului pentru a prinde monstruletii virtuali (pokemoni). Utilizatorii trebuie doar sa isi faca un cont dupa ce descarca aplicatia sau sa se logheze cu contul de Google. In acel cont va fi stocata activitatea utilizatorului, astfel incat acesta sa ramana la acelasi nivel chiar daca utilizeaza device-uri diferite. Dupa personalizarea contului incepe adevarata distractie: personajul se va trezi in mijlocul unei harti, din zona in care se afla in momentul respectiv. Prin intermediul GPS-ului, sau al API-ului de la Google, aplicatia identifica pe loc zona in care utilizatorul se afla si il transpune in joc, acesta avand la dispozitie in prima faza unul dintre personajele Charmander, Squirtle și Bulbasaur, iar apoi il poate prinde pe Pikachu - vedeta jocului.
Ideea jocului este insa destul de simpla: trebuie sa tinem camera foto pornita si imedia ce un monstrulet virtual apare pe harta trebuie sa apasam cu degetul pe el, pentru a-l captura. Monstruletul va fi afisat suprapus pe mediul inconjurator, prin intermediul conceptului de realitate augmentata.
Aplicatia a depasit numarul utilizatorilor de tweeter inca din prima saptamana de la lansare si a devenit cunoscuta rapid in toate tarile europene, cunoscand un succes major in randul a milioane de utilizatori.
Jocul Pokemon Go a fost lansata oficial luni si pe piata din Romania si foarte multi oameni il considera cu adevarat periculos.
Dincolo de pericolele fizice cauzate de neatentie pe durata folosirii aplicatiei, specialistii in securitate cibernetica ai Bitdefender avertizeaza asupra amenintarilor informatice la care se expun cei care o descarca.
"Aplicatiile de mobil populare sunt folosite frecvent de catre atacatori ca momeala pentru oameni neatenti, in special prin descarcarea de aplicatii periculoase din magazine neoficiale. Utilizatorii trebuie sa instaleze aplicatii doar din magazine oficiale – precum App Store sau Google Play – si sa verifice dupa instalare permisiunile pe care le acorda. De exemplu, unele aplicatii pot acorda dezvoltatorilor drepturi abuzive, precum acces la localizare, microfon, lista de mesaje scrise sau agenda telefonica", spune Alexandra Gheorghe, specialist in securitate al Bitdefender.
Bitdefender prezinta 7 trucuri utile pentru utilizatorii Pokemon Go:
- Descarcati aplicatia Pokemon Go numai din magazinele oficiale de aplicatii – precum App Store sau Google Play - si evitati magazinele neoficiale care ofera versiuni modificate ale jocului. Utilizatorii pasionati de aceste jocuri tind adesea sa caute dupa un timp variante modificate sau imbunatatite cu noi harti sau personaje, menite sa le capteze atentia.
- Instalati o solutie de securitate destinata telefonului mobil, capabila sa identifice aplicatiile periculoase inainte de instalare si sa descopere cat de agresive sunt cele deja instalate.
- Verificati comentariile legate de orice aplicatie si datele despre producatorul acesteia inainte de a o instala.
- Cand instalati aplicatia pe un sistem de operare iOS sau Android, observati ce permisiuni vi se solicita si inlaturati-le pe cele inutile, mai ales pe cele care nu afecteaza in mod real functionalitatile jocului. In acest caz, parcurgeti urmatorii pasi:
a) pentru Android, navigati pe pagina de securitate Google si cautati Pokemon Go; pentru iOS, navigati in setari si gasiti aplicatia;
b) selectati Pokemon Go si apoi Remove pentru a inlatura accesul complet la date nenecesare, precum camera foto a dispozitivului;
c) reporniti apoi jocul pe dispozitiv.
- Cititi cu atentie rubrica de Termeni si conditii pentru a sti cum sunt prelucrate datele cu caracter personal si cine le poate accesa.
- Ca regula generala, nu descarcati aplicatii false care se prezinta drept actualizari ale Pokemon Go, trimise pe adresa personala de e-mail.
- Daca detineti un smartphone produs de Apple, evitati sa recurgeti la procesul de decodare a sistemului de operare a dispozitivului, cunoscut si sub denumirea de jailbreak. Acesta dezactiveaza mediul controlat de securitate a sistemului de operare iOS si permite accesul aplicatiilor la diverse functionalitati ale telefonului, fara a mai cere permisiunea utilizatorului.
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro