PNRR, criticat aspru de Bruxelles: Costurile nu se justifica, spun europenii de la care speram sa obtinem 29,2 miliarde de euro
pnrrreformeinvestitii
Dupa cum stim deja, Guvernul Romaniei a transmis la Bruxelles Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). In baza lui, autoritatile spera sa obtina fonduri in valoare de 29,2 miliarde de euro, pentru a implementa reforme esentiale in economia si sistemele publice romanesti. Sefa Comisei Europene anunta zilele trecute pe
Twitter ca PNRR a ajuns la Bruxelles si ca planul Romaniei contine investitii si reforme. Acum, PNRR e aspru criticat de europeni.
Am fi primit critici dure pe PNRR de la Comisia Europeana, precizeaza sursa citata, iar vizate ar fi mai multe componente, "de la infrastructura pana la educatie".
Cele mai multe critici venite dinspre Bruxelles ar indica faptul ca nu se justifica costurile mentionate de Guvern in plan, ca unele sunt supraestimate. De asemenea, am mai fi criticati si pentru lipsa metodologiilor de calcul, precum si pentru ambiguitatea cu care sunt prezentate proiectele in PNRR.
Comisia a venit cu mai multe recomandari pentru Guvernul Romaniei. Spre exemplu, pentru "Romania Educata", europenii ar avea urmatoarele mentiuni:
-
Pentru o mai buna urmarire a costurilor, Guvernul trebuie sa explice fiecare investitie, nu grupate.
-
Numele date diferitelor investitii nu sunt corecte
-
Nu sunt indicate studiile in baza carora au fost determinate costurile. Au fost mentionate preturile pietei preluate din Ordinul Arhitectilor din Romania, dar fara a furniza informatii suplimentare.
PNRR - startul austeritatii in Romania?
Dupa cum prezinta Guvernul Romaniei PNRR, acesta este un plan de actiune pe mai multi ani, care vizeaza implementarea unor masuri, reforme si investitii esentiale pentru dezvoltarea Romaniei.
Sunt prevazute masuri pentru infrastructura rutiera, pentru sistemul medical, educatie, digitalizare, si multe altele.
Pana atunci, ar trebui "sa strangem cureaua", ca sa avem de unde sa inapoiem banii catre Bruxelles.
Va amintim ca Romania poate obtine in baza PNRR alocari de 29,2 miliarde de euro. Din aceasta suma, 16 mld. de euro sunt imprumuturi si 13 mld. sunt granturi. Imprumuturile reprezinta, deci, 7% din PIB in plus la datorie in acest moment (47% din PIB).
"Pana in 2026 - 2028 va trebui sa strangem cureaua"
O astfel de parere, conform careia PNRR ar aduce austeritatea in Romania, apartine profesoruloui de economie Mircea Cosea.
Expertul a declarat pentru
B1 TV ca "UE ne pune conditii clare de reducere a cheltuielor prin excluderea unor facilitati la impozitare, noi impozite, impozitul de mediu, noi impozite locale, va aparea o blocare pe o perioada de cel putin 2 ani a cresterii pensiilor si se vor micsora salariile din sectorul public".
Pana in 2026 - 2028 va trebui sa strangem cureaua, e de parere profesorul, care se asteapta ca investitiile sa se poata realiza de-abia peste 7-10 ani. "Poate va veni o vreme a investitiilor in 7 - 10 ani, dar pana in 2026 - 2028 va trebui sa strangem cureaua, ca altfel nu vom putea da inapoi banii pe care i-am imprumutat de la UE. Repet: din 6 in 6 luni, Guvernul trebuie sa mearga la Bruxelles, unde trebuie sa arate ce reforme a implementat in tara", a mai spus expertul.
“Sigur ca Planul National de Redresare si Rezilienta nu va fi 100% asa cum am vrut noi", a declarat presedintele PNL, Ludovic Orban, la finele lunii mai.
Motivul ar fi faptul ca membrii Comisiei Europene au anumite obiectii legate de masurile prezentate de guvernanti in PNRR. Unele dintre ele vizeaza, dupa cum spune presedintele PNL, irigatiile, dar si mencanismele gandite pentru sustinerea sectorului privat.
“Sigur ca Planul National de Redresare si Rezilienta nu va fi 100% asa cum am vrut noi. Comisia Europeana, de exemplu, a avut obiectii la irigatii, a avut obiectii legate de mecansimul de sustinere a mediului de afaceri si au in continuare obiectii, dar pana la urma cele mai multe proiecte si propuneri pe care noi le-am inclus in PNRR vor fi finantate, vom avea resurse financiare europene pe care le vom utiliza pentru a dezvolta Romania”, a declarat Orban, intr-o conferinta de presa.
Marcel Ciolacu, despre masurile Guvernului incluse in PNRR: "Sunteti trompetele austeritatii"
La finele lunii mai, la solicitarea Opozitiei,
Guvernul prezenta in Parlament PNRR-ul. A primit critici dure in special de la PSD, care i-a acuzat pe guvernanti ca aduc austeritatea in tara prin aceste masuri.
"Sunteti trompetele austeritatii", a spus Marcel Ciolacu.
"Fiecare tara a venit cu o viziune clara. Dvs. v-ati dus la Bruxelles cu o poveste frumoasa despre reforme si vreti sa aduceti austeritatea. Ati angajat pe ascuns pe toti romanii si nu ati spus nimic aici in tara. Tot ce ati propus a fost inghetarea veniturilor, majorarea taxelor si cresterea varstei de pensionare. Sunteti trompetele austeritatii. Antireformele dvs. vor distruge Romania, vor creste somajul. Voi cu banii si bogatia, romanii cu saracia. Atat mai ramane pentru oameni si firmele romanesti.", le-a mai transmis Ciolacu guvernantilor.