PNL a publicat bugetul pe 2020, bazat pe un deficit de peste 3% din PIB si o crestere economica mai mare de 4%
buget 2020pnlpartidul national liberalcheltuielideficit bugetarpibpensiisalariicheltuieliinvestitiilegea bugetului national 2020
Proiectul legii bugetului national pentru anul 2020 a fost pus, marti dimineata, in dezbatere publica de catre Ministerul Finantelor Publice. Liberalii pariaza in 2020 pe o crestere economica mare, de peste 4%, dar si pe un deficit bugetar care depaseste pragul de 3,5%. De asemenea, liberalii au prevazut in textul proiectului toate majorarile salariale si de pensii care sunt prevazute de legile in vigoare, promovate in timpul guvernarii social-democrate.
3,58% - acesta este procentul deficitului bugetar cash pe care este construit bugetul pentru anul viitor, arata liberalii in proiectul legislativ pus in dezbatere publica. De asemenea, Guvernul mizeaza pe un deficit ESA la 3,58% din PIB, urmand ca acesta sa ajunga in anul 2023 la 1,94% din PIB. Astfel, deficitul bugetar va ajunge sa se incadreze in limitele impuse de institutiile europene abilitate.
Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o crestere economica de 4,1% prevazuta pentru anul 2020 si un ritm mediu anual de 4,1% pe intreg orizontul 2021-2023.
Pentru anul viitor, liberalii estimeaza venituri de 167.738,0 milioane lei si cheltuieli de 260.540,2 milioane lei credite de angajament si de 215.259,0 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 47.521,0 milioane lei.
O alta prevedere importanta din bugetul intocmit de Guvernul Ludovic Orban arata ca indemnizatiile lunare ale demnitarilor ingheata la nivelul aferent lunii decembrie 2019, iar valoarea indemnizatiei de hrana se mentine la nivelul din anul 2019.
Proiectul de buget prevede si majorarea fondurilor pentru anumite institutii si Ministere, dar si diminuari de fonduri pentru altele. Spre exemplu, vor primi mai multi bani: Ministerul Educatiei, al carui buget este 32,8 miliarde de lei, mai mare cu 2,5% fata de executia din acest an, dar si bugetul Administratiei Prezidentiale creste cu 4,4%, la 67,8 milioane de lei.
Bani mai multi vor primi si serviciile, cu exceptia SIE. SRI primeste un buget de 2,68 miliarde de lei, care este cu 10% mai multi bani fata de executia din 2019, STS va primi un buget de 630 milioane de lei, mai mare cu 6% fata de 2019. Si bugetul SPP creste cu 19%, pana la 275 milioane de lei. In schimb, SIE va pierde bani. SIE primeste un buget de 323 de milioane de lei, in scadere cu 3,12%. Scad alocarile bugetare si pentru Sanatate. Bugetul Ministerului Sanatatii pe 2019 era de 14,9 miliarde, iar pentru 2020 propunerile sunt de 11,4 miliarde.
Tot bani mai multi va primi si Curtea Constitutionala a Romaniei. Vorbim despre o majorare a bugetului cu 15,59%, fata de executia din 2019. Si Academia Romana va avea un buget mai mare cu 9,9% fata de executia din acest an, pana la 566 milioane de lei.
In Parlament, cresc bugetele. Camera Deputatilor primeste un buget mai mare cu 6%, pana la 470 milioane de lei, in timp ce Senatului ii este prevazut un buget majorat cu 1,6%, pana la 215 milioane de lei.
PNL si-a propus si sa creasca rata investitiilor in Romania. Pentru anul 2020 investitiile sunt estimate la 4,5% din PIB, mai mari cu 6,3 miliarde lei ca in anul 2019.
Premierul Ludovic Orban a anuntat ca Executivul pe care il conduce isi va asuma raspunderea asupra proiectului de buget pentru anul 2020, pe 23 decembrie.
Citeste si:
Cozmin Gusa renunta la Realitatea si se va ocupa de consultanta pentru PSD, la alegerile locale si parlamentare din 2020
Klaus Iohannis: "Este un buget bun"
"Este un buget bun. Este un buget care prevede continuarea unei politici pozitive in domeniul salarizarii si a pensiilor. Este important sa subliniem ca, din pacate, din cauza Guvernelor PSD, nu s-a putut mentine incadrarea in deficitul bugetar de 3%. Consider ca acest buget este un buget care permite Romaniei sa mearga mai departe in 2020 si deschide perspective foarte bune pentru anul viitor.
Daca Guvernul se hotaraste sa isi asume raspunderea pe buget, mi se pare o varianta fezabila. Nu cred ca trebuie eu sa vorbesc cu liderii politici. Mai e putin timp pana intram in perioada sarbatorilor de iarna si exista o promisiune a Guvernului de a realiza bugetul pana la finele anului", a spus, marti, presedintele Klaus Iohannis, despre bugetul pe 2020.
Iohannis a mai sustinut ca bugetul a fost facut in conditii dificile si a fost nevoit sa tina cont de unele restrangeri. De asemenea, Iohannis nu crede ca asumarea raspunderii va prelungi termenul de adoptare al bugetului si si-a exprimat speranta ca va prima intelepciunea si bugetul nu va fi contestat, pentru ca e nevoie ca acest buget sa intre in vigoare in timp util.
"Sunt convins ca au fost alocati bani pentru toate proiectele pentru care exista angajare si care sunt necesare", a mai spus presedintele, care a mai adaugat si ca serviciile nu au bugete bogate, fiind constrite pe necesitatea cheltuielilor si pe un minim de investitii.