Plafonarea contributiilor sociale poate scoate CPS din zona gri a impozitarii
contracte de muncacontractecontributii socialecontracte prestari serviciidrepturi de autor
Companiile de consultanta fiscala si financiara, membre ale Consiliului Investitorilor Straini din Romania, au inaintat Ministerului Finantelor Publice o propunere legislativa pentru plafonarea tuturor contributiilor sociale.
Aceasta masura ar trebui sa scoata din zona gri a impozitarii contractele de prestari servicii (CPS), cele pe drepturi de autor si contractele civile.
"In Romania, s-ar parea ca nu mai este atractiva munca, din moment ce sunt atat de multe contracte de prestari servicii, pe drepturi de autor, civile si de microinteprinderi.
Adevarul este ca munca este puternic taxata. Oamenii evita contractele de munca. O plafonare a tuturor contributiilor sociale, sa spunem, la trei salarii medii pe economie, ar scoate din zona gri foarte multe dintre aceste contracte, astfel ca un contract de prestari servicii s-ar transforma in unul de munca si, in final, ar fi incheiate mai multe contracte de munca decat aduce acum noul Cod al Muncii", a declarat, pentru Agerpres, Gabriel Sincu, partner la compania de consultanta fiscala si financiara Mazars.
Sincu a adaugat ca, prin aplicare, contractele inregistrate la autoritati vor fi pe sume mari de bani care vor aduce venituri mai mari la bugetul de stat, fata de aproape nimic, cat se plateste acum.
Trecerea angajatilor pe contracte de munca le va aduce un spor la pensie, precum si o protectie fata de angajator, ca urmare a aplicarii prevederilor Codului Muncii.
In prezent, numai contributia angajatului la asigurarile sociale de stat (CAS) este plafonata la cinci salarii medii pe economie. Plafonarea tuturor contributiilor sociale incasate de buget duce, inevitabil, la reducerea veniturilor statului.
Sincu a mai spus ca autoritatile ar trebui sa-si asume riscul ca, pentru scurt timp, sa aiba incasari mai mici, iar oamenii sa fie incurajati sa treaca de la actualul sistem de munca la gri in care platesc mai nimic, la un sistem normal, bazat pe contract de munca, unul care le aduce beneficii sociale certe.