Pietele energetice ne arata ca se poate si mai rau: mia de metri cubi de gaze a sarit de 3.000 de euro
gazeenergiescumpiri energie
Inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina, pietele internationale de energie se aflau deja sub o presiune inflationista uriasa, care a dus la scumpiri fara precedent ale facturilor consumatorilor. Cand credeam ca mai rau de atat nu se poate, conflictul militar starneste noi scumpiri pe piata.
Datele oficiale indica faptul ca pretul gazelor cu vanzare in luna aprilie tranzactionat la Central European Gas Hub - cel care ne influenteaza si pe noi - a ajuns astazi la nu mai putin de 287 de euro/MWh, de la 195 de euro, pentru livrare cu aceeasi scadenta in data de 4 martie si 163 de euro, cat a fost pretul mediu in ziua precedenta.
De asemenea, pretul contractat azi cu livrare in luna mai, la TTF din Olanda, a inregistrat la randul sau o crestere puternica, de aproximativ 60 de euro, atingand in aceasta dimineata nivelul ingrijorator de 297 de euro, singurul lucru imbucurator fiind nivelul mic al tranzactiilor. Totodata, cel pentru livrare in al doilea trimestru al anului 2022 a ajuns si el la 294 de euro/MWh
Scumpiri si pe piata titeiului
Prima zi a saptamanii nu aduce vesti bune nici in privinta pretului la titei. Si aici se consemneaza
scumpiri semnificative, iar analistii economici anticipeaza ca va trebui sa ne obisnuim cu un pret de peste 100 de dolari / baril, tot anul 2022.
Noaptea trecuta, pretul barilului de petrol Brent - de referinta la nivel global - a depasit pentru scurt timp, nivelul de 139 de dolari. Trebuie mentionat faptul ca recordul absolut al pretului petrolului a fost de 147,50 de dolari / baril, in cursul crizei financiare din 2008.
Si pe piata nord-americana de tranzactionare - US West Texas Intermediate (WTI) - pretul petrolului a atins cateva minute, duminica seara, valoarea de 130,50 de dolari. Dupa acest moment exploziv, pretul petrolului a scazut la aproximativ 130 de dolari.
Scumpirile de energie, dar si cele inregistrate la titei reflecta in mod direct temerile marilor investitori, ingrijorati de cum ar putea escalada conflictul militar in plan economic. Acestia se tem de lipsa de aprovizionare, iar pietele resimt din plin incertitudinea, crescand preturile vertiginos.