Piata noastra de capital se misca bine, dar ne asteapta un an tensionat. Ce trebuie sa stie investitorii si cei care vor sa faca pasul spre bursa
piata de capitalinvestitii bursa
Piata romaneasca de capital isi asteapta investitorii. Semnele sunt bune si, desi avem in fata numeroase provocari, specialistii anticipeaza ca le vom traversa cu bine, chiar daca nu ne vom mai intalni cu evolutii atat de bune ca in 2021.
Conform expertilor care au luat parte la Forumul Investitorilor, eveniment organizat de ziarul
BURSA, piata noastra este bine pozitionata si e pregatita sa primeasca noi investitori.
Nu trebuie sa scoatem din context elementele care reprezinta riscuri in acest moment, cum ar fi inflatia, majorarea dobanzilor sau tensiunile de tip geopolitic. Razvan Szilaghyi, Presedintele Consiliului de Administratie al Raiffeisen Asset Management, a spus ca 2022 va fi un an destul de dificil, avand in vedere acesti factori variabili.
"Daca ma gandesc la retrospectiva pietei de capital, ma gandesc la doua lucruri. In primul rand, la orizontul de investire. In 2021, piata locala a avut o performanta nemaipomenita, dar trebuie sa ne gandim si la cum alegem momentele intre care calculam acel randament, asa incat am putea avea de-a face si cu un factor arbitrar. Termenul lung trebuie sa fie cel mai important. Eu nu as investi in bursa de la Bucuresti pentru cei 30% din 2021 sau pentru ce asteptari ar putea fi in 2022, ci pentru cei 15-20% - randamentul din ultimii cinci sau zece ani. Cred ca 2022 va fi destul de dificil, avand in vedere evolutia inflatiei si evenimentele geo-politice. Trebuie sa ne uitam la planul pe termen lung, pentru ca provocari au fost si vor mai fi. Ne uitam la episodul pandemic, cand am avut o scadere destul de mare a pietelor, dar in 6-9 luni pierderea a fost recuperata. Aceasta este esenta - exista intotdeauna provocari, dar ne uitam la evolutia pe termen lung", a spus oficialul.
"Eu cred ca, la nivel de industrie, vedem un proces de transformare. Subiectul ESG este foarte la moda. Noi, ca investitori, facem parte dintr-o piata care se transfoma la nivelul tuturor stakeholderilor si sunt subiecte care pot vaforiza sau pot defavoriza investitile in companii. Cand exista anumite implicatii din zona de guvernanta sau de mediu sau in zona sociala, evaluarea companiei sau apetenta de a investi in compania respectiva poate fi afectata.
Exista toti factorii macro-economici care sunt foarte importanti si este foarte greu sa nu ne gandim la inflatie, la evenimentele geo-politice, la modul in care companiile se vor transforma, dar lasandu-le de-o parte pe acestea, trebuie vorbit despre zona de guvernanta. Faptul ca avem investitori institutionali care devin din ce in ce mai importanti - fondurile de pensii de exemplu, dar si fonduri de investitii care investesc preponderent in actiunile listate la BVB si care cumuleaza peste 2 miliarde lei investiti - ma face sa ma gandesc la trei directii ce trebuie mentionate.
Una dintre aceste directii, care vine de la nivel european, este ca vom fi activisti; o alta este reprezentata de faptul ca vom tine cont de criteriile de ESG in deciziile noastre (in procesul decizional si de guvernanta as pune aceasta directie pe primul loc) si a treia este tendinta sa dam posibilitatea investitorilor sa aleaga. Pana acum, investitorii in fonduri de investitii au ales pe ce zona sa mearga, acum tindem catre zona in care sa putem pune, de exemplu, o declaratie la dispozitie (impactul pe care investitorii il pot avea asupra economiei si asupra societatii in ansamblu) si feedbackul va veni in mod direct de la investitor, inclusiv pe zona de guvernanta", a adaugat acesta.
Investitorii au toate motivele sa creada in piata noastra de capital
Totusi, piata de capital evolueaza bine si investitorii au toate motivele sa aiba incredere in ea, e de parere Remus Danila, Head of IR & Business Development in cadrul BVB.
"Vedem companii care, cu banii atrasi din listarile si rundele initiale de finantare, s-au extins in strainatate, si-au dezvoltat business-ul, au lansat produse, si speram ca toate acestea sa se vada pe termen lung in succesul tuturor celor implicati".
Remus Danila subliniaza ca operatorul pietei noastre de capital tinteste atragerea cat mai multor investitori la BVB, atat locali, cat si straini, mentionand: "Investitorii locali sunt o tinta strategica pentru noi. Vedem in continuare un nivel foarte mare al economisirii in Romania. Un nivel foarte ridicat al depozitelor bancare, dar in acelasi timp o participare relativ redusa a populatiei la bursa. Incercam sa dezvoltam anumite proiecte, avem initiative prin care sa facem bursa mai cunoscuta in randul investitorilor", explica Remus Danila, Head of IR & Business Development, in cadrul BVB, precizand: "La inceput de 2022 avem un mediu ceva mai tensionat, mai incert. Problemele sunt cresterea dobanzilor, inflatia si tensiunile geopolitice. Credem ca Bursa de Valori din Romania si piata noastra de capital este pozitionata suficient de bine incat sa fie un mediu care sa dea incredere investitorilor si partenerilor nostri. Vedem la bursa noastra un mix tot mai bun de valoare, de companii solide, de companii bine pozitionate in contextul actual".
Perioada actuala seamana putin cu cea de la inceputul anilor 2000
O alta opinie avizata vine din partea lui Mihai Purcarea, CFA - Director General al BRD Asset Management. El crede ca tot ceea ce vedem acum seamana cat de cat cu evenimentele de la inceputul anilor 2000.
"In 2022 putem vedea o neliniste destul de mare in piete. Nu am mai avut de foarte, foarte multi ani o perioada cu inflatie mare si dobanzi atat de joase. In toti anii precedenti - de la criza financiara din 2088-2009 -, a existat un salvator in piete, si anume: bancile centrale, care au tiparit bani, au injectat lichiditate. Acum este destul de diferit, bancile centrale nu mai par sa fie salvatori pentru ca mandatul lor principal este acela de a lupta cu inflatia, iar in momentul de fata inflatia le pune probleme, deci nu mai au libertatea sa ajute pietele. Mai mult, s-ar putea ca anul acesta bancile centrale sa fie un inamic al pietelor, in lupta pe care o vor duce pentru diminuarea impactului inflatiei. S-ar putea sa vedem un impact destul de negativ in pietele financiare".
In opinia reprezentantului BRD Asset Management, perioada actuala seamana putin cu cea de la inceputul anilor 2000, cand, la fel ca acum, erau evaluari destul de ridicate ale companiilor, iar bancile centrale au inceput sa creasca dobanzile destul de agresiv din cauza inflatiei. Totusi, acesta spune ca in ultimii 10-12 ani "nu am mai vazut o piata de genul acesta".
"Anul 2022 este unul extrem de interesant"
De asemenea, Milan Prusan, managing director NN Investment Partners, priveste cu interes catre evolutia pietei de capital din 2022 si spune ca acesta va fi un an "interesant". De ce? Pentru ca, spune expertul, sunt o serie de oportunitati la orizont, insa este foarte important ca acestea sa fie puse in scena de fiecare investitor in parte, in linie cu asteptarile de risc si randament asumate pentru perioada viitoare.
"In termeni generali, cred ca orizontul de timp trebuie largit putin pentru ca parcurgem perioade cu volatilitate ridicata si cu un nivel al incertitudinii la fel de ridicat, si automat trebuie sa ne luam o serie de plase de siguranta. Asteptarile noastre trebuie calibrate cu realitatea economica. As adauga la riscul inflatiei, riscul deciziilor guvernamentale mai putin predictibile. Bancile centrale trebuie sa fie mult mai agile decat au fost in anii anteriori. Vine si riscul oboselii de dupa pandemie, care poate sa insemne o scadere a increderii investitorilor, o scadere temporara a increderii in consum si o serie de nemultimiri sociale, care pot deveni mai prezente pe parcursul lui 2022 in diverse geografii", a adaugat acesta.
Traversam o perioada de tranzitie in pietele financiare
Milan Prusan mai afirma ca in acest moment traversam o perioada de tranzitie in pietele financiare. "Este o tranzitie, o rotatie. Trebuie dezvoltat portofoliul, reechilibrat, poate o supraexpunere pe sectorul tehnologic ar trebui recalibrata astfel incat sectoarele mai traditionale - energetic, financiar - sa aduca o poza ceva mai frumoasa pentru portofoliile individuale in trimestrele viitoare (...). Investitorii cu un profil de risc mai scazut, care traditional prefera obligatiunile - corporative sau guvernamentale - se vor putea reintoarce la aceasta clasa de active. Avem o piata de capital, inclusiv pe zona instrumentelor cu venit fix, destul de stabila si din ce in ce mai vizitata de investitori, iar lucrul acesta trebuie sa continue in anii urmatori".
Piata de capital, plina de optimism in 2022?
Alexandru Stanean, CEO TeraPlas, e convins ca piata de capital din Romania va fi dominata de "optimism" anul acesta: "Atat cei de la PWC, cat si specialistii de la JP Morgan vad, in special pe zona de actiuni, un optimism, fie el si moderat, care va domina pietele in acest an (...) Pandemia lasa efecte de care nu vom scapa in acest an - preturile materiilor prime, costurile din energie, mai mult decat duble in unele cazuri. Va trebui sa invatam sa traim cu aceste efecte dincolo de limita restrictiilor si sa ne organizam pe masura".
Totusi, ceva mai sceptic este Rudolf Vizental, CEO ROCA Investments, care afirma ca nu prea "vede" optimism la orizontul pietei de capital si anticipeaza corectii: "Nu vad o perioada foarte optimista, astept o serie de corectii, o mutare a lichiditatii din zona de actiuni in cea de obligatiuni. Nu se vor repeta tendintele din 2020 si 2021, de aceea, ca investitori, avem nevoie de rabdare pentru ca pe piata de capital profitul nu se face atunci cand cumperi, nici atunci cand vinzi, ci atunci cand ai rabdare".
2022 - anul in care IMM-urile vor face marele pas catre bursa
Antonio Oroian, broker in cadrul SSIF Goldring, crede ca 2022 va aduce o schimbare de mentalitate in randul managerilor de IMM-uri din Romania si ca tot mai multe firme mici si mijlocii vor face marele pas catre bursa, mentinandu-se astfel tendinta de crestere din ultimii ani.
"Piata de capital din Romania a cunoscut o dezvoltare semnificativa in ultimii ani, din punctul de vedere al companiilor listate, cat si al numarului de persoane care au devenit investitori. Rundele de finantare derulate prin intermediul bursei au atins niveluri record in 2021, depasind practic nivelul de un miliard de euro. Toate aceste lucruri se datoreaza in primul rand implicarii Bursei de Valori Bucuresti, dar si a celorlalti participanti, cum am fost si noi, care am promovat oportunitatile atragerii de finantare prin intermediul pietei de capital. Iar antreprenorii au inteles ca piata de capital reprezinta, poate, cel mai bun mijloc de finantare a afacerilor (...)
Vedem si aceste masuri care se vor lua pentru listarea mai multor companii la bursa. Vorbim despre 200.000 de euro pentru o companie pentru listarea pe Piata Reglementata sau 25.000 de euro pentru o companie pentru listarea pe Piata AeRO. Sunt bani suficienti, care reusesc sa acopere taxele fixe pe care le au companiile cu institutiile pietei de capital in momentul admiterii la tranzactionare si chiar o mare parte din componenta variabila a acestor costuri", subliniaza expertul.