Peste 80% dintre magistrati vor DESFIINTAREA Sectiei Speciale
magistratisectia specialaana birchallcatalin predoiu
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a solicitat magistratilor din intreaga tara un punct de vedere cu privire la principalele modificari operate de Guvernul PSD-ALDE in ultimii ani. Instantele si parchetele din tara au primit, fiecare in parte, cate o scrisoare din partea ministerului de Justitie, care le adreseaza patru intrebari, la care magistratii au raspuns prin vot. In urma numararii majoritatii voturilor, peste 80% dintre magistrati vor desfiintarea Sectiei Speciale.
Iata cele patru intrebari la care magistratii au raspuns prin vot:
. Schema de pensionare anticipata a magistratilor. S-ar impune sau nu prorogarea intrarii in vigoare a acesteia? S-ar impune sau nu abrogarea acesteia?
2. Trecerea la completuri de 3 judecatori in apel. Consideram pertinente aceleasi intrebari mentionate supra la pct. 1.
3. Noul ciclu temporal de scolarizare la INM. Consideram pertinente aceleasi intrebari mentionate supra la pct. 1.
4. Sectia pentru Investigarea Infractiunilor Speciale din Justitie. Se impune desfiintarea acesteia prin abrogarea prevederilor legale prin care s-a infiintat si revenirea la status quo ante? Se impune amendarea prevederilor legale prin care s-a infiintat si in ce sens anume?
Conform primelor rezultate, 82,79% dintre magistrati (2.170) s-au pronuntat pentru desfiintarea Sectiei Speciale, 8,01% (210) pentru mentinerea SS si 9,19% (241) pentru amendarea normelor juridice care reglementeaza activitatea institutiei.
Analizand voturile separat, pe categoriile profesionale de judecator si procuror, observam ca 1.653 (85,47%) dintre voturile procurorilor au fost in favoarea desfiintarii SIIJ.
De partea cealalta, a judecatorilor, dintr-un total de 687, 517 (75,25%) au optat pentru desfiintare.
Citeste si:
Ludovic Orban nu are bani de investitii pentru ca traieste din indemnizatia de prim-ministru
Luna trecuta, si fostul ministru al Justitiei, Ana Birchall, a spus ca Sectia Speciala "nu este in beneficiul actului de justitie", atat timp cat, potrivit legii, are competenta de a retine tot dosarul, indiferent de infractiunea cu care este sesizata.
"Cu alte cuvinte, intr-un limbaj pe intelesul tuturor (...), orice persoana care este urmarita, cercetata si face o plangere la aceasta Sectie speciala, Sectia speciala are competenta sa retina tot dosarul. Fie ca vorbim de infractiuni grave, omor, proxeneti, bande de talhari, criminalitate organizata, viol, orice alt tip de infractiune. Repet - orice persoana care intelege sa faca o plangere la Sectia speciala, sectia speciala, conform articolului 88 indice 1, alineat 2, are competenta sa retina si sa continue cu acel dosar. Daca considerati ca este in beneficiul justitiei o astfel de competenta, eu, in calitate de ministru al Justitiei, dar si ca absolvent de Drept - si nu o sa-mi bat niciodata joc de CV-ul meu - nu consider ca este normal si nu este in beneficiul actului de justitie pentru ca pe noi ne intereseaza pe toti din societate, indiferent unde suntem ca sa ne preocupam de buna functionare a sistemului judiciar si de un act de justitie asa cum ni-l dorim fiecare”, a explicat Ana Birchall.