Peste 65.000 de contribuabili au beneficiat, din februarie 2018 si pana in prezent, de prevederile Legii prevenirii
legea preveniriibeneficiri lege prevenirecase de marcatcontraventii fisc
Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin DGAF, a aplicat prevederile Legii prevenirii in primele sase luni ale anului 2019, in cazul a peste 18.400 de contribuabili.
In perioada mentionata, inspectorii antifrauda au emis 1.073 de avertismente din care, pentru 1.051 de avertismente au fost anexate si planuri de remediere.
Dintre aceste avertismente, 941 au fost aplicate pentru nerespectarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevazute de lege, de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic.
Si in 2018, de la data intrarii in vigoare a cadrului legislativ privind Legea preventiei, in perioada 05.02 - 31.12.2018, inspectorii antifrauda au verificat peste 47.500 de contribuabili si au aplicat 983 de sanctiuni contraventionale constand in avertisment, pentru 848 dintre acestea fiind anexate si planuri de remediere.
Jumatate dintre acestea au fost aplicate pentru emitere de bonuri fiscale cu date eronate sau care nu contineau toate datele reglementate de lege.
Ministerul Finantelor Publice a propus eliminarea contraventiei referitoare la nerespectarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevazute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic de sub prevederile Legii prevenirii.
Potrivit ANAF, masura este mai mult decat necesara pentru ca operatorii economici care incalca obligatia de dotare cu noile dispozitive nu mai au motive obiective pentru neconformare.
Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala de Administrare Fiscala au desfasurat, o perioada indelungata, numeroase campanii de informare cu privire la obligativitatea dotarii agentilor economici cu noile case de marcat, iar perpetuarea acestei situatii ar duce la discriminarea operatorilor economici corecti.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin DGAF, desfasoara activitati de monitorizare si control orientate spre zone si domenii economice in care se manifesta fenomene de evaziune fiscala, indisciplina financiara ori slaba conformare, in scopul cresterii conformarii fiscale si a combaterii evaziunii fiscale.