Peste 500.000 de soferi, afectati de O NOUA TAXA
vinieta oxigentraficbucurestigabriela fireaeuro 1euro 2euro 3masinipoluarecapitalasoferi
Proiectul care prevede introducerea unor viniete pentru circulatia in Bucuresti a fost aprobat joi. Peste 500.000 de soferi vor fi vizati de aceasta taxa.
Proiectul privind introducerea vinietelor a fost aprobat de Consiliul general al Capitalei, cu 31 de voturi "pentru" 7 voturi "impotriva" si 13 "abtineri". In total, 593.000 de proprietari de masini din Capitala si din Ilfov vor trebui sa achite vinieta, ca sa circule pe strazile din Bucuresti.
Ce modificari aduce proiectul:
-masinile Euro 4 vor fi scutite de plata vinietei pana in 2021.
- interzicerea definitiva a accesului in zona centrala a Capitalei, din 2022, pentru masinile non-Euro, Euro 1 si Euro 2, iar din 2024 si Euro 3
Proiectul a fost initiat de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, si prevede introducerea obligativitatii taxei in cazul tuturor masinilor puternic poluante - non Euro, Euro 1 si Euro 2-, indiferent daca sunt inmatriculate in Capitala sau in alte orase, pentru circulatia in afara centrului.
Astfel, in centrul orasului, nu vor mai putea intra autoturismele Non Euro, Euro 1 si Euro 2, iar, pentru restul teritoriului, toti vor plati taxa de poluare daca au masini Non Euro, Euro 1 sau Euro 2", a declarat primarul general, Gabriela Firea.
Potrivit proiectului, de la 1 ianuarie 2020, accesul autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mica de 5 tone pe arterele din Bucuresti va fi restrictionat zilnic, de luni pana vineri, cu exceptia sarbatorilor legale, in intervalul 7.00 - 22.00.
Pentru vehiculele electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 si Euro 6, accesul in Bucuresti este permis fara restrictii pe toate arterele.
De asemenea, vehiculele cu motoare Euro 3 vor avea accesul permis “numai in urma achizitionarii unei viniete electronice Oxigen”.
Pentru vehiculele non-euro, Euro 1 si Euro 2, accesul este interzis in Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din Bucuresti numai in urma achizitionarii unei viniete electronice Oxigen.
Urmatoarele categorii de autovehicule sunt exceptate:
- cele electrice si hibrid;
- cele pe doua roti;
- cele special adaptate pentru persoanele cu dizabilitati;
- cele destinate transmisiunilor radio si tv;
- autovehiculele apartinand politiei, pompierilor, jandarmeriei, politiei de frontiera, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, serviciului de ambulanta sau medicina legala, protectiei civile, Ministerului Apararii Nationale, unitatilor speciale ale Serviciului Roman de Informati si ale Serviciului de Protectie si Paza, Servicului de Telecomunicatii Speciale, Servicului de Informatii Externe, Administratiei Nationale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justitiei, precum si autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, serviciile publice comunitare pentru situatii de urgenta, Societatea Nationala de Cruce Rosie; STB;
- cele utilizate la interventiile la caile de comunicatie si retelele edilitare;
- cele istorice, conform datelor inscrise in certificatul de inmatriculare sau in cartea de identitate a vehiculului
- cele prevazute ca fiind exceptate prin acordurile si tratatele internationale la care Romania este parte.
ZACA este definita in perimetrul delimitat de Piata Victoriei - bd. Iancu de Hunedoara - sos. Stefan cel Mare - str. Polona - str. Mihai Eminescu - str. Traian - bd. Nerva Traian - bd. Gheorghe Sincai - str. Lanariei - Calea Serban Voda - bd. Marasesti - str. Mitropolit Nifon - bd. Libertatii - Calea 13 Septembrie - sos. Pandurilor - sos. Cotroceni - Splaiul Independetei - str. Stirbei Voda - str. Berzei - str. Buzesti - Piata Victoriei.
Circulatia fara vinieta corespunzatoare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 2.000 de lei.