Peste 11% dintre angajatii sistemului de Educatie nu au bani de concediu
vouchere de vacantaconcediubugetariromaniavacantaturism
11, 6% dintre angajatii din Educatie nu au bani de concediu, in timp ce majoritatea dintre acestia sustin ca vor folosi voucherele de vacanta alocate pentru bugetari, conform unui sondaj de opinie realizat de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), realizat la inceputul saptamanii.
Sondajul de opinie realizat de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) arata ca 72,9% dintre angajatii din educatie aloca maximum 2.000 de lei pentru concediu. Acesti bani acopera cazarea, masa, transportul, dar si banii de buzunar din sejurul de vara al acestui an.
16,9% dintre participanti au declarat ca aloca o suma mai mare de 2.000 de lei pentru vacanta din acest an, in timp ce 11,6% dintre angajatii din sistemul de invatamant sustin ca nu au bani sa mearga in concediu. De asemenea, 59% dintre participanti si-au petrecut ultimul concediu in anul 2017, cei mai multi in timpul verii, ceea ce se va intampla si in acest an.
Sondajul FSLI a fost realizat in perioada 3 - 23 mai 2018, avand un numar de 5.628 participanti, care activeaza in sistemul de invatamant romanesc: personal didactic, didactic auxiliar si nedidactic.
La chestionare au raspuns angajati din educatie din: Arad, Bacau, Bihor, Calarasi, Constanta, Cluj, Galati, Harghita, Iasi, Suceava si Vrancea.
Tot personalul din sectorul public, dar si din companiile in care statul este actionar unic sau majoritar, va beneficia in 2018 de vouchere de vacanta acordate in conformitate cu OUG 46 din 30 iunie 2017, in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.
Chiar daca majoritatea angajatilor din sistemul public de invatamant au declarat ca vor folosi aceste vouchere pentru a-si reduce cheltuielile de pe perioada concediilor, lucrurile sunt mai complicate decat se asteapta acestia, din cauza ca doar un numar limitat de unitati de cazare accepta aceasta modalitate de plata.
La nivelul intregii tari, sunt 3006 unitati de cazare care accepta plata prin vouchere de vacanta, in conditiile in care Romania avea, la 31 iulie 2017, un total de 7.905 structuri de cazare turistica (hoteluri, moteluri, cabane, pensiuni etc.), in crestere cu 13,8% fata de 2016, si 343.700 de locuri de cazare, cu 4,5% mai multe decat in 2016, conform Institutului National de Statistica.
Citeste si:
Inca un salt pentru Robor: A atins maximul ultimilor patru ani
Sursa foto: pexeles.com