Peste 100.000 de contracte de munca rupte, in plina criza a inflatiei
contracte part-timepart-timeconcedierisomaj
Incep sa se resimta pe piata muncii efectele unora dintre schimbarile Codului Fiscal aduse de coalitia actuala de guvernare. Avem, in doar o saptamana, 100.000 de contracte de munca part-time rupte de angajatori. 15% din numarul total al acestor tipuri de contracte a fost sters cu buretele de noua fiscalitate, al carei scop era de a aduce mai multi bani la bugetul public!
Nu degeaba numerosi consultanti fiscali au avertizat cu privire la faptul ca unele modificari aduse Codului Fiscal sunt de-a dreptul toxice si vor avea efectul invers fata de cel dorit de guvernanti. Iata ca nici nu s-a uscat bine cerneala pe hartiile semnate la Palatul Victoria, care supraimpoziteaza contractele part-time, ca efectele nocive deja de resimt.
Cu o inflatie trecuta de pragul de 15% si cu un varf al scumpirilor ce de-abia de acum incolo urmeaza sa vina, peste 100.000 de romani s-au trezit, in ultima saptamana, ca si-au pierdut colaborarile care le aduceau poate singurul ban in casa sau un venit in plus, atat de necesar in aceste momente. Practic, 15% dintre contractele de munca part-time incheiate in Romania au disparut. Au disparut si acele contributii mici, dar care se adunau de la un numar atat de mare de contribuabili! Prin urmare, in loc sa-si creasca veniturile, statul obtine efectul invers: pierde si ce castiga inainte si s-ar putea ca multi dintre romanii ramasi fara job part-time sa ajunga sa solicite indemnizatie de somaj, deci cresc si costurile cu asistenta sociala.
Conform datelor obtinute de
EuroNews, se pare ca in ultima saptamana s-au desfiintat 108.000 de contracte part-time ... "In acest moment, in Romania au ramas mai putin de un milion de contracte cu timp partial, 958, mai exact. In urma cu exact o saptamana erau active 1 milion 103 mii aproape", noteaza sursa citata.
Din pacate, situatia ar putea sa se agraveze. Unii economisti considera ca numarul contractelor part-time ce vor fi rupte in perioada urmatoare va fi chiar si de trei ori mai mare:
"Eu estimez ca undeva intre 200 – 300.000 de contracte care vor fi afectate de aceasta decizie", conform analistului economic Adrian Negrescu, in cadrul unei emisiuni
B1tv.
"Daca pana acum, la o ora de activitate plateai 119 lei taxe, din 1 august platesti 1.083 lei taxe, valoare valabila si pentru doua ore", a mai spus expertul, cu privire la impactul fiscal al
supraimpozitarii contractelor de munca part-time.
De asemenea, elocvent pentru ceea ce ne asteapta este si un sondaj intocmit de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Datele studiului arata ca aproape jumatate (47,7%) dintre angajatorii ce vor apela in perioada urmatoare la concedieri vor lua "in vizor" angajatii care au contracte part-time.
Foto: pixabay.com