Pentru prima data, autoritatile comuniste din China au permis falimentul unei firme
falimentfirmachinapartidul comunistguvern
Autoritatile chineze au permis pentru prima oara unei companii intrate in faliment sa nu plateasca titlurile emise, aceasta intrand in faliment.
Pana in acest moment, China a ajutat firmele aflate in dificultate pentru a pastra increderea in piata creditului, scrie ABC News.
De exemplu, investitorii privati au cumparat titluri private emise in 2012 de catre Chaori Solar Energy Science $ Technology Co, un producator de panouri solare.
Lor li s-a returnat numai 3% din ce trebuia sa primeasca, dupa cum au declarat doi detinatori de astfel de titluri, Unul dintre ei a precizat ca acestea reprezentau toate economiile parintilor sai. Firma a avertizat anterior ca mai avea doar 660.000 de dolari in cont, insa trebuia sa faca plati de circa 15 milioane dolari.
Pana acum, Beijingul ajuta companiile aflate in dificultate, insa Partidul Comunist a luat decizia sa faca economia tarii asiatice mai productiva, lasand fortele existente pe piata sa aiba un rol mai activ.
Actiuni anterioare de imprumutare a companiilor cu probleme cu bani din banci de stat sau din alte surse au declansat plangeri privind irosirea banilor.
Potrivit sursei citate, anuntul falimentului companiei a fost realizat intr-un moment simbolic: la doar doua zile dupa ce premierul chinez Li Keqiang, a vorbit despre faptul ca pietele vor juca "un rol decisiv" in alocarea imprumuturilor si a altor resurse.
In trecut, Partidul Comunist impiedica manifestarea unor probleme economice in timpul propriilor sale evenimente, iar faptul ca a permis falimentul firmei Chaori Co. sugereaza ca liderii chinezi vor sa arate ca astfel de falimente vor deveni ceva mai obisnuit.
Sursa citata scrie ca expertii si-au exprimat ingrijorarea fata de cresterea datoriilor sectorului privat in China, intr-un moment in care cresterea economica sufera, iar guvernul incearca sa reduca explozia de pe piata creditelor.
Unele companii sunt presate de guvern sa nu mai produca pe stoc in anumite domenii, cum ar fi otelul, cimentul si aluminiul. Cresterea ofertei a determinat preturi scazute, conducand la pierderi grele si in unele situatii aruncand companiile direct in faliment.
Multi dintre investitorii chinezi in bondurile emise de firma Chaori, care stransese 160 de milioane de dolari, erau pensionari si mici investitori. Expertii spune ca micii investitori care doreau castiguri mai bune decat ce ofereau titlurile de stat s-au aruncat in titluri private sau in investitii de mare risc.
Unul din oficialii institutiei care supravegheaza piata creditelor, a declarat ca "asteptarile companiilor sa fie ajutate este complet impotriva spiritului unei economii de piata, care se maturizeaza si nu se pot sustine".