Pensionarii Romaniei nu au nici macar un leu pus deoparte: de unde sa economisim, de abia traim - se plang oamenii
pensii micipensionarieconomisire
Dupa o viata de munca, cei mai multi dintre varstnicii Romaniei de-abia isi duc zilele, de la o luna alta, din banii putini de pensie pe care statul se indura sa li-i dea. Despre economisire nici nu poate fi vorba, in conditiile in care multi pensionari se imprumuta de la familie, de la vecini sau prin CAR, pentru a-si putea plati facturile, medicamentele sau lemnele pentru foc.
Viata pensionarului roman "obisnuit" nu e deloc simpla, in conditiile in care ne confruntam cu scumpiri in masa si avem, la nivel oficial, o inflatie exploziva, de aproape 16%. Mancarea e mai scumpa, in timp ce costul facturilor a explodat. Pensiile au devenit insuficiente pentru un trai decent si, in multe cazuri, oamenii reusesc sa supravietuiasca doar luandu-si de la gura si facand imprumuturi.
Desi economistii ne recomanda sa punem bani deoparte, pentru a avea un buget de urgenta, in cazul in care apare o cheltuiala neprevazuta, o problema, majoritatea pensionarilor n-au nici macar un "leut" pus la ciorap.
Aceste concluzii le conturam dupa ce am analizat rezultatele unui sondaj de opinie derulat la nivel urban de catre ISRA Center la solicitarea Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Pensionarii romani ar fi multumiti daca pensiile s-ar dubla
Analiza scoate la iveala faptul ca majoritatea pensionarilor si-ar dori
pensii duble. Practic, 3.650 de lei considera varstnicii ca ar trebui sa primeasca, in loc de 1.736 lei, cat este pensia medie de stat din sistemul contributiv.
De asemenea, conform studiului, numai 7% dintre pensionarii din sistemul public incaseaza o pensie lunara mai mare de 3.650 de lei.
Si mai grav de atat este faptul ca economisirea lipseste cu desavarsire. Potrivit studiului, 83% dintre romani spun ca nu economisesc nimic pe cont propriu in vederea pensionarii, chiar daca oamenii nu sunt tocmai increzatori in viitor, in conditiile in care 55% dintre romani se tem ca statul nu va putea sa le asigure o pensie decenta si numai 37% au incredere ca statul roman nu va avea nicio problema cu plata pensiilor.
"Este evident de ceva timp faptul ca exista o diferenta semnificativa intre asteptarile legitime ale populatiei active de azi si posibilitatile financiare limitate ale sistemului de pensii de stat – si asta nu este doar o problema a Romaniei, ci in toata lumea. Din fericire, Pilonul II de pensii private functioneaza tocmai pentru a acoperi acest deficit de protectie financiara, fara niciun efort suplimentar de economisire, direct din salariul brut, iar banii se acumuleaza constant in conturi personale, unde sunt investiti, produc randamente si sprijina si dezvoltarea economica a Romaniei”, a comentat Radu Craciun, presedintele APAPR.