Pensiile speciale, aparate cu vehementa: nu vor sa renunte la ele sub nicio forma
pensii specialepensii de serviciupensionari
Eternul subiect al pensiilor speciale continua sa faca valva in spatiul public romanesc, dupa cele mai recente declaratii facute de Tudorel Toader, care le descrie ca fiind un "drept", nu un beneficiu.
In prezent, pe langa magistrati (fosti procurori si judecatori), mai multe categorii profesionale se bucura de pensii de serviciu, inca de la finele anilor '90, adica de asa-zisele "pensii speciale".
Pensionarii "obisnuiti", ai sistemului public de pensii, a caror pensie medie se invarte in jurul pragului de 1.800 de lei pe luna, sunt revoltati pe faptul ca exista privilegiati ai sistemului care incaseza pensii fara sa fi contribuit pentru acei bani.
Opinia publica, de asemenea, cere transarea pentru totdeauna a subiectului, prin eliminarea privilegiilor pentru pensionarii speciali.
In schimb cei din sistem tin cu dintii de bani. Tudorel Toader, de exemplu, apara pensiile speciale si le asimileaza unui drept ce nu poate fi luat beneficiarilor.
"Asa-zisele pensii speciale ale magistratilor constituie un drept, nu un privilegiu"
"Asa-zisele pensii speciale ale magistratilor constituie un drept, nu un privilegiu.
Acesta este si standardul UE, acordand pensie speciala, chiar si de la varsta de 50 de ani, dupa exercitarea timp de 3 ani a demnitatii de judecator, la una dintre instantele europene.
Pensia speciala se justifica prin multele interdictii si incompatibilitatii impuse magistratului.
Magistratul roman este magistrat european, cu precadere aplica normele juridice europene, valorificand dezlegarile statuate prin jurisprudenta instantelor europene.
Hotararile magistratilor romani sunt recunoscute in spatiul juridic european, dupa cum, la randul lor, magistratii romani recunosc hotararile pronuntate de catre magistratii din celelalte state membre ale UE.
Statutul magistratului roman trebuie sa fie similar cu statutul magistratilor europeni, magistratura fiind o demnitate publica, aparand drepturile si libertatile fundamentale, slujind binele public, valoare izvorata din exigentele statului de drept.
Chiar daca recenta pandemie a influentat perceptia tinerilor asupra actului de justitie, tinerii continua sa aiba incredere in independenta justitiei, sa isi doreasca sa devina magistrati, intr-o anumita masura fiind depasite dificultatile admiterii la INM, unde se punea accentul pe testele grila si pe interviurile care nu puteau fi contestate", a spus Toader.
Foto: manager.ro