Pensia medie in Romania, o bataie de joc? Pensionarii care nu sunt speciali primesc un pic mai mult decat salariul minim pe economie
pensiepensionarisistemul public de pensii
Numai pensionar sa nu fii in Romania. Veniturile seniorilor nostri, oferite de stat dupa o viata de truda nu au cum sa acopere un nivel de trai macar la limita decentei. Multi dintre varstinicii nostri n-ar reusi sa supravietuiasca, daca nu ar fi ajutati sub o forma sau alta de copii sau nepoti.
In Romania,
pensia medie depaseste cu putin nivelul salariului minim pe economie. Vorbim despre 1.733 lei, atat primesc, in medie, luna de luna, seniorii Romaniei, potrivit datelor de la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP). Prin comparatie, salariul minim net pe economie este de 1524 de lei.
In total, tara noastra are 4.794.670 de pensionari, cifrele fiind valabile pentru luna iulie a anului curent. Din numarul total al pensionarilor, CNPP ne spune ca 714.544 aveau perioade lucrate in agricultura, pensia medie fiind de 508 lei.
Din numarul total de pensionari ai tarii, 3.821.660 persoane au iesit din campul muncii la limita de varsta, dintre care 2.202.199 femei. Pensia medie este de 1.930 de lei.
In luna iulie, au primit pensie anticipata 9.202 persoane (2.473 lei, pensie medie), iar pensie anticipata partiala un numar de 93.048 de persoane (1.790 de lei pensia medie). In aceeasi luna, pensie de invaliditate au primit 401.879 persoane (pensie medie de 792 lei), dintre care 44.427 persoane pentru gradul I de invaliditate (677 lei, pensie medie).
Tot in luna iulie a acestui an, statul a acordat pensii de urmas pentru 468.722 de cetateni (907 lei pensia medie), dar si ajutoare sociale, care au fost distribuite in toata tara pentru 159 pensionari. Suma medie pentru ajutoarele sociale pentru pensionari ajunge la 418 lei.
Pensiile mai mici de 3.000 de lei ar urma sa fie scoase de la impozitul pe venit
Inceputul lunii septembrie ne va aduce o noua sesiune parlamentara, dar si noi obiective pentru liderii nostri de la Palatul Victoria. Se pare ca seful Executivului se gandeste serios ca din toamna sa elimine impozitul pentru o categorie semnificativ de mare de romani.
Este vorba despre pensionarii ale caror venituri sunt sub 3.000 de lei. Astfel, acesti beneficiari ar urma sa ramana in buzunar cu mai multi bani, fapt deosebit de important si necesar in aceasta perioada marcata de scumpiri pe linie.
"Toate aceste chestiuni trebuie validate in coalitie, desigur, tinand cont de resursele bugetare la dispozitie. Exista 87 de milioane de lei, ceea ce inseamna intr-un an de zile aproximativ un miliard. Avem nevoie sa ne adresam catre toate categoriile sociale, indeosebi catre cele vulnerabile, si sa le sustinem ca in aceasta perioada sa nu resimta efectele acestei crize, pe de-o parte. De cealalta parte, suntem in continuare in aceea linie de discutie si de dezbatere a tuturor masurilor, pentru a pastra stabilitatea macroeconomica si pentru a putea sa protejam locurile de munca si pentru a face tot ceea ce am facut pana in prezent", a spus, de curand, premierul Nicolae Ciuca.
Ramane de vazut daca la nivelul coalitiei se va decide definitiv neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei. Ceea ce stim sigur la aceasta ora este ca se vor purta discutii in jurul acestei teme si ca sansele adoptarii unor noi masuri de sprijin pentru populatia vulnerabila sunt foarte mari, dat fiind faptul ca inflatia se anunta a fi una de lunga durata, iar la iarna preturile la facturi ar putea inregistra noi cresteri.
Te-ar putea interesa si: Banii celor 8 milioane de romani care contribuie la Pilonul 2 intra la apa: in conturi sunt tot atatia bani, cati erau acum doi ani
Pensiile cresc de la 1 ianuarie 2023, promite ministrul Finantelor
Un alt aspect important, ce merita mentionat, este ca anul 2023 ar putea aduce majorari de pensii in sistemul public.
"Cu siguranta, pensiile vor creste de la 1 ianuarie 2023. Cu cat vor creste, acest raspuns va veni in urma, sa spun asa, modului in care economia functioneaza in acest an, dar cu siguranta o crestere va fi astfel incat erodarea de putere de cumparare suferita cel putin pe al doilea semestru sa fie compensata", a declarat ministrul Finantelor, Adrian Caciu.
"3 lei. Cu atat a crescut pensia medie a romanilor obisnuiti in primele 6 luni din 2022"
Intre timp, un fost ministru al Economiei critica dur evolutia veniturilor pensionarilor Romaniei, din ultima perioada.
”3 lei. Cu atat a crescut pensia medie a romanilor obisnuiti in primele 6 luni din 2022, conform Casei Nationale de Pensii Publice. In schimb, pensia speciala medie a crescut in aceeasi perioada cu 481 lei. De 160 de ori mai mult. Da, ati citit bine. In doar 6 luni, pensia speciala medie a crescut de 160 de ori mai mult ca pensia medie a romanilor obisnuiti”, a spus fostul ministru al Economiei, Claudiu Nasui.
Foto: pixabay