Pedepse grele pentru romanii prinsi la furat de lemne: masina, caruta si tractorul se confisca pe loc, dar asta nu e tot
hoti de lemnepaduri
Noul Cod silvic urmeaza sa se modifice, iar romanii prinsi la furat de lemne in padure vor fi pedepsiti mai aspru.
La propunerea ministrul Mediului, Mircea Fechet, cine fura lemne din padure nu va mai scapa doar fiind amendat. Oficialul e de parere ca exista pedepse care sperie mai mult potentialii hoti decat simplele amenzi aplicate in prezent sau deschiderea de dosare penale.
Prin urmare, acesta considera a fi imperios necesara introducerea pedepsei de confiscare a mijlocului de transport folosit in cadrul infractiunii. Cu alte cuvinte, masina, caruta sau utilajul cu care romanii merg sa fure lemne sa le fie confiscate.
De asemenea, oficialul guvernamental isi doreste si reglementari mai serioase in privinta potentialelor conflicte de interese ce pot aparea in acest domeniu.
De exemplu, spune Fechet, "nu putem accepta sa fii padurar si o ruda de gradul I sa aiba gater, sa lucrezi la un ocol silvic si o ruda foarte apropiata sa faca comert cu masa lemnoasa".
"Cred ca hotii de lemne nu se sperie nici de amenzi, nici de dosare penale, dar se pot speria de confiscarea mijlocului de transport"
“Prima chestiune se refera la confiscarea mijlocului de transport cu care se fura lemn din padurile din Romania. (…) Cred ca hotii de lemne nu se sperie nici de amenzi, nici de dosare penale, dar se pot speria de confiscarea mijlocului de transport.
Este un lucru la care tin in continuare si care trebuie sa ramana in noul Cod silvic si in legatura cu care ma astept ca atat Senatul Romaniei cat si Camera Deputatilor, ca for decizional, sa accepte acest argument pe care l-am expus deja. Un al doilea lucru pe care il consider extrem de important se refera la conflictul de interese.
Nu putem accepta sa fii padurar si o ruda de gradul I sa aiba gater, sa lucrezi la un ocol silvic si o ruda foarte apropiata sa faca comert cu masa lemnoasa. Cred ca ar trebui sa avem un principiu similar cu materia conflictului de interese a functionarilor publici. Si al treilea lucru este legat de accesul liber si nerestrictionat in padurile din Romania.
Toate aceste chestiuni au fost propuse in draftul de Cod silvic pe care le-am transmis ministerelor avizatoare, l-am pus pe masa Guvernului, insa e bine sa stim ca o conditie esentiala in a adopta un proiect de lege in Guvernul Romaniei este aceea de a avea avize de la toate ministerele. Si in cadrul observatiilor primite au fost solicitari ale unor specialisti pe care nu i-am contrazis. (…) Rugamintea pe care v-o adresez este aceea de a tine cont de aceste trei chestiuni”, a punctat ministrul Mediului.
El a mai spus ca elaborarea Codului silvic a fost finantata din PNRR si aprobarea si adoptarea noului Codului silvic este un jalon din PNRR.
"Cu alte cuvinte, statul roman, in functie de adoptarea mai devreme sau mai tarziu a acestui act normativ, va depinde in sensul aprobarii unei cereri de plata", a continuat ministrul.
Foto: unsplash.com