Patronii din HoReCa se plang de faptul ca nu gasesc angajati, nici pe pozitiile de conducere: Nu vine nimeni la interviu
horecaindustria ospitalitatii
Industria ospitalitatii a traversat un an de foc din cauza pandemiei de coronavirus. HoReCa a fost nevoita sa isi suspende activitatea in mare parte a anului 2020, iar acum, cand restrictiile au devenit mult mai relaxate, patronatele intampina noi provocari: deficit de personal.
Criza fortei de munca e o problema generalizata la nivelul tarii noastre, insa
industria ospitalitatii pare sa fie unul dintre sectoarele puternic afectate de acest fenomen.
Patronii se plang de faptul ca nu gasesc angajati pentru a-si acoperi posturile vacante, nici macar pe pozitiile de conducere.
Conform cifrelor Ministerului Finantelor, numarul de angajati din industria hotelurilor si a restaurantelor s-a redus cu 19 pe parcursul anului 2020, de la 186.000 la 150.000. Pe langa pierderile suferite la capitolul "resursa umana", si pierderile financiare au fost dure. Aceleasi cifre indica faptul ca nivelul cumulat al pierderilor nete din Horeca a crescut cu 220% in 2020 pana la 2,3 miliarde de lei. Prin coimparatie, in 2019, nivelul se situa in jurul valorii de 710 milioane lei.
"In ultimul an am asteptat de la administratiile centrale si locale ajutoare financiare eficiente – asa cum s-a intamplat in multe din tarile europene – si masuri cu o directie clara, in asa fel incat sa putem sa estimam pasii pe care urmeaza sa ii facem.
Nici macar una dintre aceste asteptari nu a fost indeplinita. Ajutoarele financiare au fost inconstante si tarzii, planul concret de relaxare nu exista.
Predictibilitatea a lipsit cu desavarsire, lipsindu-ne de cea mai importanta piesa de care ai nevoie in afaceri: minima stabilitate”, a declarat Corina Macri, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Ospitalitatii (FIO).
HoReCa vrea schimbari in sistem, de la debirocratizare, la invatamant dual
Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii are si o serie de propuneri, menite sa imbunatateasca lucrurile in industrie.
Se propun urmatoarele:
-
Schimbari legislative;
-
Debirocratizare administrativa;
-
Profesionalizarea fortei de munca. Reconversie. Invatamant dual;
-
Programe de sustinere si dezvoltare a antreprenorilor locali.
"Ne asezam la masa dialogului social, devenim parteneri de discutie cu toti cei interesati in recladirea industriei, investim resurse umane, financiare si logistice pentru a pune pe masa decidentilor locali si centrali cele mai bune solutii", a mai transmis Federatia.