Parlamentarii puterii continua munca de favorizare a delincventei
amendamentedepenalizarea infractiunilordnaparchetul generalcedrepturile omului
S-au adoptat in Parlament noi amendamente care favorizeaza infractorul si il penalizeaza pe denuntatorul infractorului
Actuala coalitie majoritara din Parlament isi continua drumul triumfal in elaborarea Manualului Rusinii : Dezincriminarea Actelor de Delinventa.
Ieri am vorbit despre primele doua capitole ale Manualului Rusinii :
- cum sa stergi eficient urmele delincventei?;
- cum sa scapi de martorii incomozi;
Ele au fost prezentate in materialul “Otravirea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala”, Ion Dan Trestieni, 14.12.2017,www.Manager.ro.
Foarte activi, baietii de la PSD-ALDE-UDMR au mai scris de ieri pana astazi niste capitole de Manual
3. Cum sa realizezi o ancheta cu zurgalai ? – suspectul trebuie anuntat, inaintea de demararea anchetei, ca are calitatea de suspect
Amendamentul baietilor, la Art.307, este urmatorul:
“Aducerea la cunostinta a calitatii de suspect
(1) Persoanei care a dobandit calitatea de suspect i se aduc la cunostinta, inainte de prima sa audiere, aceasta calitate, fapta pentru care este suspectata, cu descrierea tuturor
elementelor constitutive ale acesteia si a probelor din care rezulta savarsirea faptei,incadrarea juridica a acesteia, drepturile procesuale prevazute la art. 83, incheindu - se in acest sens un proces - verbal. Lipsa acestor elemente atrage nulitatea absoluta a calitatii de suspect.
(2) Atunci cand sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 305 alin. (1)si persoana fata de care exista banuiala rezonabila este cunoscuta, organul de urmarire penala va aduce la cunostinta, de indata, calitatea de suspect, sub sanctiunea nulitatii absolute a tuturor actelor de urmarire penala efectuate cu incalcarea acestei prevederi fata de aceasta dupa aflarea identitatii persoanei.”
Adica ? Adica procurorii vor putea face interceptari, perchezitii, eventual un flagrant numai dupa ce in prealabil persoana (persoanele) anchetate sunt instiintate ca au dobandit calitatea de suspect.
De unde si excelenta validare a zicalei “prinde hotul...nu e hotul”. Ca doar “romanul s-a nascut poet !”.
4. Cum sa transformi minciuna in adevar ? Se dezincrimineaza marturia mincinoasa
Ce au facut baietii cei activi ?
La articolul 273, dupa alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu urmatorul cuprins: “(4) Nu constituie infractiune refuzul de a face declaratii prin care persoana se auto-incrimineaza, refuzul de declara in sensul solicitat de organele judiciare, modificarea declaratiei care a fost data prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martoruluisi nici simpla divergenta de marturii in cadrul unui proces, daca nu exista probe directe din care sa rezulte caracterul mincinos si de rea-credinta, al acestora.”
Referitor la acest amendament, in comunicatul DNA se spune : “ Modificarea art. 273 Cod procedura penala dezincrimineaza practic infractiunea de marturie mincinoasa, cu efect inclusiv asupra tuturor cauzelor aflate pe rol avand ca obiect aceasta infractiune, prin aplicarea principiului legii penale mai favorabile. Va fi extrem de dificila, chiar imposibila aflarea adevarului,in conditiile in care martorii vor sti ca pot minti fara sa aiba nicio consecinta, avand impunitate”.
Deja, Tariceanu , acuzat din 2016 de marturie mincinoasa, rade in pumni. El va fi facut mai onorabil decat a fost el vreodata. Coool !
5. Cum s-ai protejezi pe hoti si sa-i penalizezi pe denigratorii hotilor – parerea Parchetului General despre munca actuala a baietilor din Parlament
Iata cateva extrase din declaratia Parchetului General ;
“ Amendamentele propuse in vederea transpunerii Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale se abat grav de la sensul acesteia, avand consecinte negative asupra procesului penal…
Se incearca o limitare a aplicarii unor principii fundamentale (Aflarea adevarului si Caracterul echitabil al procesului penal) precum si a unor institutii esentiale ale procesului penal (probatoriu, inceperea urmaririi penale, masuri preventive). Adoptarea acestor modificari va duce, totodata, la o limitare a procurorului in indeplinirea atributiilor sale prioritare in materie penala, precum si in exercitarea rolului sau constitutional de a reprezenta, in activitatea judiciara, interesele generale ale societatii si de a apara ordinea de drept, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor…
O preocupare exclusiva pentru respectarea drepturilor procesuale ale inculpatilor si mai putin ale persoanelor vatamate, aspect care incalca principiul asigurarii unui proces echitabil...
Instituirea unei raspunderi penale a autoritatii judiciare, in sensul interdictiei de a comunica informatii de interes din activitatea de urmarire penala este in contradictie cu jurispudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului care recunoaste necesitatea aducerii la cunostinta publicului a informatiilor de interes public, cat si cu prevederile art. 31 din Constitutia Romaniei, potrivit carora dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit."
Voi reveni cu noi capitole din Manualul dezincriminarii actelor de delincventa.