Parlamentarii propun ca, pe langa Prima Casa si Prima Masina, romanii sa poata beneficia si de Prima Lumina
prima luminaprima casaprima masinavoucherelumina electricagospodarii
Romanii care detin gospodarii izolate si neracordate la o sursa de curent electric ar putea beneficia de ajutor financiar din partea statului pentru a remedia aceasta situatie, potrivit unui proiect de act normativ aflat in dezbatere la Senat.
Proiectul, care se va desfasura sub denumirea de "Prima Lumina", va da posibilitatea familiilor ce au locuinte care nu au fost niciodata racordate la reteaua electrica si nu au nici mijloacele financiare necesare racordarii, sa primeasca vouchere cu o valoare de cateva mii de lei.
Mai exact, potrivit proiectului, voucherele vor avea valoarea de 7.000 de lei si vor putea fi folosite pentru racordarea gospodariilor la reteaua de energie electrica. Totodata, ele vor putea fi utilizate si pentru achizitia, transportul si instalarea unor panouri fotovoltaice, hidrocentrale de mici dimensiuni, mori de vant sau alte surse de energie regenerabila.
Potrivit legii, bonurile valorice pentru racordarea la o sursa de energie electrica nu sunt incluse in veniturile de natura salariala, nu sunt impozabile si nu se iau in calcul la stabilirea unor obligatii legale de intretinere si nici la stabilirea veniturilor in baza carora se acorda beneficii de asistenta sociala sau alte prestatii sociale.
"In scopul imbunatatirii gradului de acces a gospodariilor izolate si a consumatorilor vulnerabili la reteaua de energie electrica sau la alte surse de energie electrica se instituie Programul National
"Prima lumina", se arata in proiect.
Conditii de acordare a voucherelor
Voucherele sunt acordate pentru conectarea la o sursa de energie electrica a locuintelor in care domiciliaza beneficiarii. Pot beneficia de un voucher de lumina persoanele cu capacitate deplina de exercitiu, care au domiciliul stabil pe raza autoritatii publice si sunt inregistrati in evidentele acesteia.
De asemenea, voucherele de lumina sunt acordate doar daca sunt indeplinite urmatoarele conditii: a) beneficiarii nu au debite la bugetul local; c) locuinta nu a fost racordata la reteaua publica de electricitate; d) venitul lunar pe membru de familie este de pana la de doua ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoana singura.
Lista anuala a beneficiarilor va fi publicata pe site-ul Ministerului Dezvoltarii. "Beneficiarii Programului au obligatia de a intretine echipamentele instalate conform instructiunilor firmei autorizate care le-a instalat. Se interzice transmiterea dreptului de utilizare a voucherului catre alta persoana. Se interzice vanzarea sau cedarea echipamentelor sau a pieselor componente catre alte persoane. Se interzice utilizarea voucherelor de lumina in alte scopuri ori valorificarea acestora prin transformarea in bani sau bunuri", mai prevede initiativa legislativa.
Proiectul prevede si sanctiuni pentru cetatenii care nu respecta conditiile de mai sus
Daca aceste reguli sunt incalcate, voucherele acordate sunt anulate de drept, iar beneficiarii acestora isi pierd definitiv dreptul de a beneficia de un alt voucher de lumina. tilizarea voucherelor de lumina in alte scopuri decat cele in care au fost acordate constituie contraventie si se sanctioneaza cu o amenda de la 3.000 la 5.000 lei si pierderea dreptului beneficiarului de a primi un alt voucher.
Transmiterea dreptului de utilizare a voucherului de lumina unei alte persoane constituie , de asemenea, contraventie si se sanctioneaza cu o amenda de la 3.000 la 5.000 lei si pierderea dreptului beneficiarului de a primi un alt voucher.
Vanzarea sau transmiterea echipamentelor sau a pieselor componente instalate constituie contraventie si se sanctioneaza cu o amenda de la 5.000 la 10.000 lei si pierderea dreptului beneficiarului de a primi un alt voucher.
Pentru a intra in vigoare, proiectul trebuie sa fie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial.