Parchete si instantele din tara anunta ca isi suspenda activitatea in semn de protest fata de modificarile din Justitie aduse de PSD-ALDE
protesteproteste magistratilegile justitieimodificari justitie
Procurorii si judecatorii mai multor parchete si instante din tara au decis sa-si suspende activitatea, in semn de protest la modificarile aduse de Guvern la Legile Justitiei. Magistratii considera ca interventiile acestea in sistemul judiciar sunt de natura sa politizeze procedura de numire in functiile de la varful Ministerului Public, prin faptul ca vor avea drept de vot toti membrii plenului CSM, inclusiv "asa-zisii reprezentanti ai societatii civile care sunt numiti prin votul politic al Senatuluiâ€.
Mai multe parchete si instante din Romania, protest impotriva modificarilor din Justitie: Bucuresti, Cluj-Napoca, Pitesti, Brasov, Constanta, Timis, Sibiu ...
Judecatori si procurori de la mai multe instante si parchete, printre care: Bucuresti, Cluj-Napoca, Pitesti, Brasov si Constanta, au decis sa-si suspende de luni activitatea pentru perioade cuprinse intre 3 zile si o saptamana.
Cu totii spun ca schimbarile anuntate acum cateva zile afecteaza grav independenta Justitiei. Miercuri are loc Adunarea Generala a parchetelor din tara, cand se decide daca magistratii vor continua protestele si sub ce forma.
Initiatorii acestui demers de revolta impotriva modificarilor in Justitie au fost judecatorii din Cluj
Magistratii clujeni anunta ca activitatea judiciara va fi suspendata timp de o saptamana, in urma ordonantei care modifica Legile Justitiei
.
Magistratii clujeni, judecatori si procurori au participat la adunarile generale, pe instante, si au decis declansarea unui protest general.
Printre masurile care au fost adoptate si vor fi puse in practica sunt:
- suspendarea activitatii judiciare timp de o saptamana incepand cu data de luni, 25 februarie 2019: cauzele se vor amana, cu exceptia celor urgente (cauze cu minori, ordine de protectie, suspendarea actelor administrative, ordonante presedintiale);
- declansarea procedurii de revocare a membrilor CSM: membrii CSM au refuzat sa apere reputatia profesionala a magistratilor caracterizati drept „sobolani” in cadrul mitingului din iunie 2018; presedintele CSM - a publicat un comunicat de presa impotriva votului dat in Plenul CSM; judecatorii din CSM au refuzat sa adopte masuri pentru a contraataca adoptarea si efectele OUG nr. 7/2019; membrii CSM au refuzat sa solutioneze cererea de aparare a reputatiei profesionale a magistratilor insultati de unii avocati pe treptele Palatului de Justitie la protestul anterior;
- sustinerea contestatiei in justitie a modului de desemnare a conducerii Inspectiei Judiciare si a conducerii SIIJ;
Dupa acest moment, procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta. Exemplul lor a fost urmat de magistratii DNA Constanta. Adunarea Generala a Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta a decis sa isi suspende activitatea timp de trei zile.
Magistrati din toata tara s-au alaturat protestelor si anunta suspendarea activitatii
Si Parchetul de pe langa Tribunalul Arges a decis sa suspende actvitatea timp de trei zile in semn de protest.
De asemenea, magistratii din Timisoara se alatura protestului fata de ordonanta ministrului justitiei. Ei au protestat de la ora 16:00, in fata Palatului Dicasterial.
Totodata, Parchetul Tribunalului Bucuresti si Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti vor suspenda activitatea cu publicul timp de o saptamana.
Astazi, si magistratii din Judecatoria Sibiu au protestat fata de asaltul asupra Justitiei. Ieri au protestat cei din Oradea si Brasov.
Parchetul Tribunalului Brasov a decis de asemenea sa isi suspende activitatea timp de o saptamana in semn de protest. Acestora li s-au alaturat si magistratii ieseni.
Parchetul de pe langa Tribunalul Timis a transmis, vineri, ca in cadrul Adunarii Generale s-a decis suspendarea activitatii cu publicul in perioada 25 februarie – 01 martie, in semn de protest fata de OUG pe Legile Justitiei.
Vineri dupa masa, circa 200 de magistrati bucuresteni au protestat pe treptele Palatului de Justitie. Lor li s-au alaturat circa 100 de oameni care le-au multumit pentru gestul lor. De asemenea, aproximativ 40 de procurori si judecatori au protestat, vineri, la Palatul de Justitie din Oradea, fata de modificarile aduse legilor justitiei prin ordonanta de urgenta.
Tot vineri, zeci de judecatori si procurori au iesit sa protesteze in fata Curtii de apel Cluj avand la ei pancarte cu mesaje precum "Domnule ministru, ajunge!", "Justitie independenta", "Stat de drept", "Abrogati OUG neconstitutionala 7" sau "Nu exista justitie independenta fara procurori independenti".
Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au anuntat, vineri, ca suspenda activitatea cu publicul pana pe 27 februarie, cand se intrunesc toate adunarile generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public.
"La data de 22 februarie 2019, Adunarea generala a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, intrunita in baza Hotararii nr. 95 din 20.02.2019 a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a decis, cu unanimitatea celor prezenti, insusirea in integralitate si sustinerea considerentelor hotararii mentionate, apreciindu-se ca modificarile intempestive aduse legilor justitiei prin ordonanta de urgenta, fara consultarea Consiliului Superior al Magistraturii si a corpului de magistrati, au un impact major asupra capacitatii Ministerului Public, in ansamblul sau, de a-si aduce la indeplinire indatoririle constitutionale", arata Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, intr-un comunicat de presa remis vineri MEDIAFAX.