Paradoxul scumpirilor la facturi: romanii dau vina pe furnizori, iar furnizorii se plang ca li s-au prabusit profiturile
furnizori energieenergie electricascumpirifacturi
Consumatorii romani, fie ei persoane fizice sau juridice, se plang de costul exploziv al facturilor la energie electrica si gaze naturale. Furnizorii sunt de vina, acuza multi dintre ei, doar ca furnizorii au si ei un "of". Acestia sustin ca li s-au prabusit profiturile, din cauza preturilor mult prea ridicate ale producatorilor.
Cel mai recent raport financiar al Electrica evidentiaza o astfel de situatie. Cifrele economice ale companiei indica faptul ca furnizorului nu-i merge deloc bine in aceasta perioada. Profitul efectiv s-a prabusit, desi multi romani probabil isi imagineaza ca, in aceasta perioada, furnizorii se imbogatesc.
Concret, Grupul Electrica a obtinut, in primele noua luni din acest an, un profit net consolidat de 72 de milioane de lei. Desi poate parea o suma frumoasa, in realitate, vorbim despre o scadere cu 324 de milioane de lei (-81%) fata de cifrele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut. Iti amintesc faptul ca, in ianuarie-septembrie 2020, profitul net consolidat al Electrica era de 396 de milioane de lei.
Prabusirea e pusa pe seama majorarii achizitia de energie electrica. Acestea au evoluat cu 23,4%, la 3,423 miliarde de lei. Aceasta evolutie a fost generata mai ales de segmentul de furnizare, unde costurile au crescut cu aproximativ 588 milioane de lei (+25,5%), in principal din majorarea preturilor de achizitie a energiei electrice.
Grupul Electrica subliniaza ca majorarea s-a produs atat pe segmentul concurential, cat si pe cel de serviciu universal si furnizor de ultima instanta (FUI), care in 2020 era segment reglementat si a fost influentat de recuperarea, sub forma de corectii pozitive, a unor pierderi din achizitie din anii anteriori, cand tarifele aprobate de ANRE erau sub pretul efectiv de achizitie a energiei electrice, efect ce in 2021 nu a mai existat.
De asemenea, a fost inregistrata si o crestere de 23,2% a cantitatii de energie electrica achizitionata pe segmentul concurential, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Acest efect a fost resimtit indeosebi in trimestrul III al anului in curs, cand cresterea preturilor de achizitie a fost de 47% comparativ cu T3 2020.
In ceea ce priveste segmentul de distributie, evolutia costurilor cu achizitia de energie electrica pentru acoperirea pierderilor in retea a avut un efect nefavorabil asupra costurilor consolidate, de 60,5 milioane RON sau 12,9%, in principal din cresterea preturilor de achizitie a energiei electrice (efect negativ de 45,4 mil. RON), dar si ca urmare a volumelor mai mari de energie electrica necesara pentru acoperirea pierderilor in retea (impact negativ de 15,1 mil. RON). Efectul cresterii preturilor de achizitie a energiei electrice pentru CPT s-a resimtit cu precadere in trimestrul III, cand cresterea preturilor a fost de 36% comparativ cu perioada similara din 2020.
Un efect favorabil nerecurent in rezultatele financiare din primele 9 luni ale anului 2020 il reprezinta reversarea unor ajustari pentru deprecierea creantelor incerte la nivel de Grup, in suma de aproximativ 105 milioane RON, dupa efectuarea ajustarilor de TVA pentru Oltchim, debitor in faliment.
In privinta veniturilor, se inregistreaza o crestere
Veniturile totale ale Grupului Electrica, in primele noua luni ale anului 2021, s-au ridicat la valoarea de 5.160 milioane RON, reprezentand o crestere de 5,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 10,4%, in principal datorita cresterii preturilor de vanzare a energiei electrice pe piata cu amanuntul, in timp ce pe segmentul de distributie, veniturile au inregistrat o scadere de 4,8%, in principal din efectul net al reducerii veniturilor recunoscute in conformitate cu IFRIC 12, variatie partial compensata de majorarea veniturilor din energia electrica distribuita.
EBITDA consolidata a atins valoarea de 475 milioane RON, in scadere cu 354 milioane RON comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Reducerea EBITDA este determinata, in principal, de evolutia segmentului de furnizare, pe fondul majorarii preturilor de achizitie a energiei electrice.
Cheltuielile au fost in valoare de 5,045 miliarde in primele 9 luni ale anului, cu 611 milioane de lei mai mari decat cele inregistrate in aceeasi perioada a anului anterior.
Important de notat este faptul ca
Electrica a distribuit, in primele noua luni din 2021, aproximativ 13,8 TWh (crestere de 7,3% fata de 9L 2020) catre aproximativ 3,8 milioane de utilizatori.
Foto: pexels.com