Restructurarea survine la finele celor trei zile de intalniri dintre Francisc si consilierii sai.
In luna ianuarie, intr-o actiune care are rolul de a restaura reputatia Bancii Vaticanului, Papa Francisc a indepartat majoritatea cardinalilor din boardul de conducere a institutiei, inlocuindu-i pe aproape toti cei numiti de predecesorul sau, Papa Benedict.
De cand a preluat conducerea Bisericii Catolice in martie, Papa Francisc a facut cateva comentarii interesante la adresa economiei globale si a discutat inclusiv despre problemele acesteia: el vorbeste despre decaderea capitalismului, condamna inegalitatea mondiala in privinta veniturilor si spune ca munca platita prost este sinonima cu sclavia.
Potrivit Papei, coruptia financiara din biserica determina aparitia "bolilor spirituale".
Analistii spun ca Papa Francisc - care "troneaza" peste 1,2 miliarde de catolici - nu respinge in totalitate teoria pietei libere. Pe de alta parte, el lanseaza un avertisment puternic pentru liderii economici, privitor la viitorul financiar al omenirii.
"Ca si alti oameni, Papa considera ca acest capitalism nu poate supravietui fara diminuarea inegalitatii in privinta veniturilor", a declarat George Haley, profesor de marketing si afaceri internationale la Universitatea din New Haven.
"Cred ca isi doreste o versiune mai europeana a capitalismului, care sa functioneze, mai ales dupa Marea Recesiune, o plasa de siguranta pentru oameni", a adaugat Haley. "Nu cred ca lanseaza atacuri la adresa capitalismului sau a bogatilor; daca ar face un asemenea lucru, strategia sa ar fi supusa esecului", a spus Joseph Pastore, profesor de business la Pace University.
"Se concentreaza insa asupra problemelor legate de egalitate si justitie in economie", a mai precizat Pastore.
Unii membri ai comunitatii au inceput sa tina cont de mesajul papei. "Comentariile lui sunt foarte importante pentru mine", a declarat Rohit Arora, CEO-ul Biz2Credit, un site online care ii ajuta pe antreprenorii mici sa obtina finantari.
"Vorbeste despre probleme ignorate deseori de religie si antreprenori", a mai spus Arora.
Comentariile papei despre economia globala sunt in ton cu gandirea sa personala, precizeaza Matthew Schmalz, profesor de studii ale religiei la Colegiul Sfintei Cruci.
"Faptul ca a activat ca preot in Argentina a avut un efect majora asupra sa", spune Schmalz. "A vorbit despre saracia din tara sa, inainte sa ajunga papa".
Directorul si adjunctul Bancii Vaticanului, acuzata de nereguli, au demisionat. Declaratiile papei despre economie si impactul ei social nu sunt insa noi. In ultimii 100 de ani, papii au discutat deschis despre problemele economice in scrisori deschise.