Painea de toate zilele risca sa ajunga la un pret fara precedent: noi valuri de scumpiri vin peste piata cerealelor
scumpiripiete cereale
De la 1 februarie pana in prezent, piata cerealelor a suferit scumpiri fulgeratoare. Practic, pretul graului a crescut cu 34% si al porumbului cu 40%, conform datelor XTB. Din nefericire, previziunile analistilor economici contureaza scenariul unor noi valuri de scumpiri: "Cel mai pesimist scenariu vizeaza o crestere suplimentara de 35-40% fata de nivelul prezent".
Specialistii avertizeaza cu privire la faptul ca am putea asista chiar la cresteri de doua cifre, cu prima cifra mai mare decat 1, pentru paine sau produse din patiserie, fata de nivelul deja ridicat de la inceputul anului.
Energia, obtinuta din petrol sau gaze naturale este foarte mult in discutie zilele acestea, in conditiile conflictului din Ucraina, insa nu e singura resursa pentru care pietele se infrunta, atrage atentia Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania, casa de brokeraj pe pietele internationale.
Marfurile tranzitate prin Marea Neagra sunt variate, de la metale industriale si produse chimice pana la materii prime agricole, in ponderi semnificative pentru echilibrul pietelor globale.
Ele sunt si mai importante intr-o perioada cand setea de materii prime e mare, pe fondul redeschiderii economiilor, dar si a unui impuls al inflatiei.
Pe langa gaze naturale si petrol, graul, porumbul si alte marfuri agricole sunt puternic influentate de evenimentele din regiunea Marii Negre. In plus, indirect, prin exportul de ingrasaminte, regiunea are de asemenea un cuvant de spus in piata agricola globala.
Rusia este primul exportator mondial de grau
Impreuna, Rusia si Ucraina au mai mult de un sfert din exporturile globale de grau. Ucraina e in top 5, dar este foarte importanta pentru echilibrul pietei de cereale in general, prin porumb, grau si soia.
Ucraina e intre primii 10 producatori mondiali de soia. Recolta rusa de grau din iulie era estimata anterior a avea randamente bune la hectar, insa luptele din Ucraina pot afecta productia, in timp ce atat transportul unor cantitati uriase, cat si abilitatea de a face plati si a opera cu scrisori de garantie pot pune probleme in aprovizionarea normala.
Pe piata europeana, graul a crescut cu 34%, de la 269,25 EUR/tona in prima zi din februarie la 360,75 EUR/tona miercuri la inchidere, cu varful chiar la 390 EUR. In cazul graului tranzactionat futures in SUA, pretul a atins miercuri limita de variatie ascendenta, la 10,56 dolari/busel (unitate de aprox. 35,24 de litri, sau 27,2 kg grau, 25,47 kg porumb).
Pentru porumb, avansul a fost de la 253 la 355 EUR/tona intre 1 februarie si 2 martie, insemnand o apreciere de 40%. Cresterile sunt neobisnuit de puternice, cu variatii rapide in interval foarte scurt de timp.
Traderii au nervii intinsi si au o grea misiune in a anticipa miscarile viitoare, atunci cand factorii de efect esential nu sunt de natura economica sau nu tin de starea vremii, ci de ordin geopolitic. Pietele reactioneaza la posibilitatea limitarii ofertei dintr-una din cele mai bogate regiuni agricole ale lumii.
Transportul maritim in Marea Neagra, ingreunat
Pe langa sanctiuni, transportul maritim poate fi, la randul sau, impiedicat sau ingreunat de operatiunile militare. Deja anumite transporturi maritime au intarzieri sau au fost suspendate, iar
Rusia si Ucraina mai au de livrat 16 milioane de tone de grau si porumb deja contractat. Rusia a suspendat rutele comerciale navale din Marea Azov, pana la notificari ulterioare.
Intre preocuparile pietelor, se numara faptul ca pe langa livrarea fizica, platile se fac cu greutate, in urma restrictiilor de utilizare a sistemului SWIFT pentru unele banci rusesti.
Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, scrisorile de garantie nu sunt considerate indestulatoare, iar anumite firme nu vor sa incarce resursele in vase, in lipsa lor, potrivit unor raportari de saptamana trecuta.
Anumite tari sunt sensibil mai expuse decat altele
Turcia importa aproximativ jumatate din necesarul de grau si 85% din acesta provine din Rusia si Ucraina. In conditiile economice dificile din tara, odata cu deprecierea lirei turcesti, cozile pentru paine la preturi subventionate s-au inmultit in capitala.
Egiptul a avertizat asupra dificultatilor de aprovizionare si a anuntat ca e in cautare de alternative. Tara a importat 6,1 milioane de tone de grau, din care 4,2 milioane de tone din Rusia si 651 mii de tone din Ucraina.
Daca in anumite limite energia sau alte produse pot fi inlocuite, granele au nivelul de prioritate de varf.
Pietele din SUA au anticipat nevoia de aprovizionare care va solicita cantitati sporite pentru livrare internationala si au pus presiune pe preturi in consecinta, in special la grau.
In conditiile in care confruntarile continua mai mult de cateva saptamani, am putea asista la scumpiri de peste 20% de la nivelurile actuale, deja foarte ridicate in raport cu anul trecut, pentru grau, si peste 15% pentru porumb, in estimarea noastra initiala.
Cu toate acestea, foarte probabil parcursul nu va fi unul liniar, lipsit de corectii episodice si in general de o volatilitate la niveluri foarte ridicate.
Acesta nu este, totusi, cel mai pesimist scenariu. Daca am vedea restrictii la livrare sau alte sanctiuni care sa blocheze mare parte din exporturile de grau ale Rusiei, ori o afectare directa a recoltei si posibilitatii de a exporta din Ucraina, am putea asista la cresteri de peste 35-40% de la nivelurile actuale. Acelasi lucru s-ar putea intampla in cazul unei blocade a porturilor ucrainene.
Pentru moment, in Romania, unde efectul energiei mai scumpe se adauga materiei prime si unui an agricol se pare nu la fel de bun (seceta), am putea vedea preturi mai ridicate pentru paine.