Painea de toate zilele devine un lux: preturile in Romania au crescut mai mult decat in Luxemburg sau Franta
paineinflatiescumpirialimente de baza
Inflatia scumpeste tot, dar cel mai grav este ca urca extrem de mult preturile alimentelor de baza, afectand in mod direct si agresiv romanii cu venituri mici, foarte vulnerabili deja din punct de vedere socio-economic.
In ultimul an, painea - alimentul de baza pe masa romanilor - a intregistrat scumpiri iesite din comun. Cresterile de pret nu se regasesc doar in Romania, din contra! Toate statele membre ale Uniunii Europene se congfrunta cu
scumpiri la alimentele de baza, problema este ca la noi scumpirea la paine este peste media UE din ultimul an.
Painea s-a scumpit, in medie, cu 18% in UE si cu 25% in tara noastra
Concret, in blocul comunitar, painea s-a scumpit cu 18% in ultimul an. La noi, in august 2022 valoreaza cu 25% mai mult decat in aceeasi luna a anului trecut. Practic, depasim cu destul de multe procente media UE, ceea ce inseamna ca la noi scumpirile sunt mai agresive, cel putin in ceea ce priveste painea de toate zilele!
De precizat ca datele provin de la cel mai recent raport publicat de Eurostat si se refera la preturile inregistrate in august anul acesta, prin comparatie cu august 2021. Institutia ne transmite ca Romania inregistreaza a 10-a crestere la pretul painii din randul celor 27 de natiuni care fac parte din comunitatea europeana.
Eurostat spune, referitor la scumpirea painii din UE cu 18% ca aceasta este o crestere uriasa comparativ cu luna august 2021, cand pretul la paine a fost, in medie, cu 3% mai mare decat in luna august 2020.
Totusi, se poate mai rau decat la noi! In Ungaria, de exemplu, care e si lider in clasamentul nefericit, painea s-a scumpit cu 66% in ultimul an! Situatia e grava si in si in Lituania, unde preturile au crescut cu 33%. De altfel, painea e mai scumpa cu 32% in Slovacia si Estonia.
Francezii, in schimb, au inregistrat o scumpire de doar 8% la pretul painii in august 2022 fata de august 2021. O crestere mica de pret o regasim si in Luxemburg si Tarile de Jos, ambele inregistrand un avans de numai 10%.
Foto: freepik.com