OUG pentru conformarea voluntara a contribuabililor si imprumuturi de la Trezorerie pentru incalzire
conformare voluntaratva turismreducere tvaimprumuturi incalzireimprumuturi trezorerie
Guvernul a adoptat, ieri, o OUG initiata de Ministerul Finantelor Publice prin care se reduce cota TVA pentru turism si activitati conexe.
Actul normativ prevede si mai multe masuri pentru incurajarea conformarii voluntare la plata a contribuabililor, precum si modalitati de sprijin pentru autoritatile locale.
In ceea ce priveste TVA, de la 1 noiembrie 2018, se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru:
- cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
- serviciile de restaurant ÅŸi de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea;
- dreptul de utilizare a facilitatilor sportive, in scopul practicarii sportului si educatiei fizice, altele decat cele scutite deja;
- serviciile constand in permiterea accesului in parcuri de distractii si in parcuri recreative.
Masura are in vedere stimularea turismului in Romania, reducerea evaziunii fiscale, cresterea consumului intern si stimularea cresterii economice.
Tot de la 1 noiembrie 2018, se va elimina cota redeventei pentru apa geotermala si apa minerala naturala utilizata pentru consumul populatiei la buvetele publice. Prin aceasta masura se urmareste sustinerea turismului balnear si diminuarea costurilor pentru producerea energiei termice in sistemele care folosesc apa geotermala.
In domeniul impozitului pe venit si al contributiilor sociale, se va acorda o bonificatie de 10% pentru plata anticipata a unor obligatii fiscale, atat pentru cele aferente anului 2017, cat si pentru cele aferente anilor anteriori.
In perioada urmatoare, ANAF va emite notificari catre contribuabili, cu termen de plata 30 iunie 2019.
Contribuabilii care vor primi, in perioada urmatoare, decizii de impunere pentru definitivarea impozitului pe venit sau a CAS aferente anilor fiscali precedenti, vor beneficia de bonificatia de 10% daca isi achita obligatiile pana pe 15 decembrie 2018. Bonificatia acordata la plata CAS se suporta de la bugetul de stat.
Contribuabilii care vor primi decizii de impunere pentru definitivarea CASS aferenta anilor fiscali precedenti, la inceputul anului 2019, au acelasi termen de plata - 30 iunie 2019 - si vor beneficia de bonificatia de 10% daca-si achita obligatiile pana la 31 martie 2019.
Sprijin pentru UAT-uri
Administratiile publice locale vor avea posibilitatea sa contracteze imprumuturi in conditii avantajoase de la Trezorerie, in limita a 450 de milioane de lei, pentru asigurarea energiei termice pentru populatie in sezonul rece.
Imprumuturile pot fi contractate numai cu avizul Comisiei de Autorizare a Imprumuturilor Locale si numai daca la data depunerii documentatiei UAT-urile nu au restante la imprumuturile contractate anterior. Documentele necesare in vederea obtinerii imprumutului se depun pana la data de 29 noiembrie 2018 la directiile generale regionale ale finantelor publice/administratiile judetene ale finantelor publice.
In domeniul ajutorului de stat
Se creeaza cadrul legal care va permite utilizarea cat mai rapida a intregului buget al unei scheme de ajutor de stat prevazut pe intreaga perioada de valabilitate a acesteia.
Ministerul Finantelor Publice va putea repartiza pe maxim 5 ani disponibilul rezultat din diferenta dintre creditele de angajament aprobate si creditele bugetare aprobate pe anul curent si estimate pe urmatorii 3 ani.
Administrarea eficienta a imprumuturilor contractate de UAT-uri
MFP a completat art. 63 din Legea nr. 273/2006, cu prevederi legate de obligativitatea autoritatilor administratiei publice locale de a notifica Comisia de autorizare a imprumuturilor locale (CAIL) in legatura cu efectuarea tragerilor autorizate pentru anul respectiv din finantarile rambursabile contractate de unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.
Termenul limita este 15 august al fiecarui an, iar pentru 2018 data de 15 octombrie. In caz contrar, CAIL anuleaza sumele autorizate ca trageri pentru anul respectiv si le aloca altor UAT-uri care au proiecte de investitii in derulare.
De asemenea, autoritatile locale, care nu efectueaza trageri pana la finalul anului in cuantumul notificat catre CAIL, vor plati o penalitate de 2% pentru sumele autorizate si netrase. Aceasta penalitate, care va reprezenta venit la bugetul de stat, urmeaza sa fie calculata si achitata de unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pana la data de 31 martie a anului urmator.
Noile prevederi sunt necesare ca urmare a faptului ca in practica CAIL s-a constatat ca au fost si sunt unitati/subdiviziuni administrativ-teritoriale care nu au utilizat integral sumele autorizate ÅŸi astfel au blocat finantarea unor investitii publice de interes local.