OUG in vacanta parlamentara pentru modificarea Legii offshore. Ambasada SUA trage semnalul de alarma
legea offshorelegea off shorepetrol marea neagragaze marea neagraresurse naturale
Liviu Dragnea a anuntat o posibila OUG pentru modificarea Legii offshore, care a fost adoptata pe 9 iulie de Parlament. Desi, in acest moment, senatorii si deputatii si-au incheiat sesiunea, liderul PSD spune ca nu are nevoie de Parlament, "isi va face treaba" cu Executivul si conducerea Camerei".
Desi Parlamentul Romaniei si-a incheiat sesiunea saptamana trecuta, Dragnea spune ca se poate adopta o OUG privind
Legea offshore chiar si in aceste conditii.
"Parlamentarii au plecat in vacanta. E normal. Astea sunt prevederile legale. Noi avem insa conducerea Camerei si colegii din Guvern, lucram la cateva proiecte importante, proiectul legii pensiilor si asteptam motivarea Curtii Constitutionale pentru Fondul Suveran de Investitii. Noi nu o sa citim intr-o luna de zile, ci o sa actionam imediat. De asemenea, se fac discutii acum pentru posibile ordonante de guvern pentru Legea off-shore. Eu am spus, chiar in seara zilei respective, dupa adoptarea legii, in comisia de specialitate din Camera Deputatiilor, s-au facut modificari pana in ultimele minute. Ceea ce este in lege nu este bine definit in anexe, nu sunt foarte clare", a declarat, duminica, Liviu Dragnea, la Romania Tv.
Prin aceasta lege Romania trebuie sa-si castige independenta energetica, subliniaza liderul PSD
"Vrem sa si punem in lege ca nu se schimba acea cota de 50%. Pe mine ma intereseaza ca ceea ce s-a decis politic ca principiu sa fie puse foarte clar, riguros, in formule, in texte, pentru ca pe viitor sa nu existe un dubiu care sa poata fi exploatat de rea credinta. Vorbim de zeci de miliarde pe care trebuie sa le castige statul roman si castigarea pentru prima data a independentei energetice a Romaniei", a mai spus Liviu Dragnea.
Nu puteam accepta ca Romania sa-si pastreze in continuare dependenta energetica de rusi. Faptul ca am pus 50% din toata productia pe contracte bilaterale, iar 50% tranzactionare pe piata romaneasca, inseamna ca Romania devine una dintre putinele tari din lume care devine independenta energetic”, a spus Dragnea.
Legea offshore reprezinta o miza uriasa pentru autoritati, cetateni si companiile care exploateaza gazul si petrolul din Marea Neagra. Actul normativ reglementeaza regimul exploatarilor de gaze din Marea Neagra, nu numai cele concesionate acum catre ExxonMobil - Petrom, Black Sea Oil&Gas si LukOil - Romgaz, dar si cele din perimetrele viitoare care vor fi scoase la licitatie.
Liviu Dragnea, a sustinut ca legea, adoptata de Camera Deputatilor intr-o forma mult diferita de cea adoptata de Senat, va ajuta Romania sa nu mai fie dependenta energetic de rusi.
Desi ar trebui sa solutioneze problemele din acest sector si sa ofere o mai mare independenta Romaniei, specialistii si investitorii spun ca noua lege aduce numai neplaceri. De exemplu, sarcina fiscala a companiilor a fost crescuta, iar investitorii se gandesc sa abandoneze Romania.
Nici ambasadorul SUA nu vede cu ochi buni aceasta lege, Hans Klemm a criticat sambata modul in care Parlamentul a adoptat Legea offshore.
Klemm a spus ca a indemnat in mai multe randuri Guvernul roman sa fie predictibil in ceea ce priveste economia si sa fie transparent privind modificarile care pot afecta investitorii si a criticat modul in care Parlamentul a adoptat Legea offshore si cu toate acestea, "au fost incalcate toate principiile transparentei si negocierii".
"Am indemnat mereu Guvernul sa fie mult mai predictibil in ceea ce priveste economia, taxele, sa fie mai stabil si transparent privind modificarile si sa se consulte cu comunitatea de afaceri. Din pacate, nu toate aceste reglementari au fost facute uniform de recentele guverne. Saptamana trecuta, spre exemplu, Parlamentul a adoptat o noua lege privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra. Presedintele nu a promulgat-o inca, asa ca trebuie sa am grija.
Dar aceasta lege a fost prezentata prima data spre vot, luni, la ora 15.00, si adoptata la 22.00. A fost foarte rapid, dar a incalcat toate principiile transparentei si negocierii. Este indoielnic".
Desi se afla in asteptare pentru a fi promulgata de seful statului, se pare ca Executivul mai are cateva amendamente de modificat. Ramane de vazut care va fi forma finala a Legii offshore, si cum va manageria coalitia PSD-ALDE tensiunile aparute pe aceasta tema, intrucat purtatorul de cuvant al ALDE, deputatul Varujan Vosganian a spus ca intre cele doua partide de guvernamant nu a existat un dialog pe acest act normativ, ca propunerile ALDE au fost avizate negativ de Guvern, iar parlamentarii ALDE au fost pusi intr-o “situatie delicata”.