Otravirea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala
stergerea urmelor delincventeiintimidarea martorilordiminuarea numarului de probecod penalalexandra carmen lancranjan
Procuroarea Alexandra Carmen Lancranjan, de la DNA, anchetatoarea lui Liviu Dragnea, ne demonstreaza ca pana acum, au fost adoptate in Parlament, amendamente pentru stergerea urmelor delincventei si intimidarea martorilor
Procuroarea DNA ,Alexandra Carmen Lancranjan , onorabila anchetatoare a mai putin onorabilului Liviu Dragnea in speta Tel Drum, ne arata cum se va modifica munca procurorilor in anchetarea delictelor, odata cu modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, gandite de coalitia PSD-ALDE-UDMR.
Ea si-a postat gandurile pe Facebook
Dupa parerea mea, face o analiza subtila a unui prim “Manual de dezincriminare a delincventei”
Iata primele doua capitole ale unui astfel de manual, cu continuturi concepute pe baza ideilor procuroarei Alexandra Carmen Lancranjan
1. Cum sa stergi eficient urmele delincventei ?
“Una din modificarile anuntate este un amendament PSD – ALDE vizeaza limitarea mijloacelor de proba. La art. 97, lit. e) a alin. (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins (definirea mijloacelor de proba) ”e) inscrisuri, rapoarte de expertiza, procese-verbale, fotografii, mijloace materiale de proba;”. Din definitie este eliminat raportul de constatare ca mijloc de proba. in plus, se abroga alineatul care ofera posibilitea procurorilor sa utilizeze „orice alt mijloc de proba care nu este interzis prin lege.”
Eliminarea raportului de constatare stiintifica a procurorului, ca proba stiintifica, diminueaza drastic numarul de probe care pot fi obtinute : „in ancheta procurorul foloseste constatarea tehnico-stiintifica pentru o multime de situatii urgente: cand vrea sa descopere repede a cui este amprenta intr-o spargere de locuinta, cand vrea sa stabileasca daca suspectul furniza droguri sau o alta substanta, cand vrea sa afle care au fost cauzele unei morti suspecte”.
De asemenea ,inregistarea camerelor video nu mai este considerata proba .
2. Cum sa scapi de martorii incomozi ?
La art. 83, dupa litera b) se introduc doua noi litere, literele b1) si b2), cu urmatorul cuprins ( referitor la drepturilor inculpatului):
”b1) dreptul sa participe la audierea oricarei persoane de catre judecatorul de drepturi si libertati, sa formuleze plangeri, cereri, memorii si obiectiuni;
b2) poate solicita sa fie incunostintat de data si ora efectuarii actului de urmarire penala ori a audierii realizate de judecatorul de drepturi si libertati. incunostintarea se face prin notificare telefonica, fax, e-mail sau prin alte asemenea mijloace, incheindu-se in acest sens un proces-verbal. Absenta sa nu impiedica efectuarea actului.”
Mai pe limba noastra, inculpatul poate sa participe la audierea de catre procurori a victimelor (daca mai sunt in viata, n.n)
“In felul acesta, pe durata anchetei, persoana vatamata va fi tot timpul in prezenta inculpatului. Sansele anchetatorilor de a obtine marturii valoroase si de a afla adevarul scad considerabil. Replicati aceasta situatie in toate cazurile de violenta in familie, violuri, trafic de minori etc, in care inculpatul va avea dreptul sa fie prezent la audierea victimei.”- articolul “De ce te afecteaza pe tine modificarile Codului de procedura penala. Explicatiile procuroarei DNA care il ancheteaza pe Liviu Dragnea”, Ionel Stoica, Adevarul, 14.12.2017
Acestea sunt doar primele doua capitole ale unui Manual rusinos. Urmeaza si altele !