Orice minune tine doar trei zile: petrolul se scumpeste, din nou. De unde vine socul pe piata
petroltitei
In ultima perioada, se resimtea o oarecare "acalmie" pe pietele internationale de titei, insa, dupa cum bine stim, minunile nu tin prea mult, asa ca asistam miercuri la noi cresteri de pret.
Liderii europeni au anuntat, miercuri, noi planuri ambitioase pentru Uniunea Europeana, in raport cu importurile energetice din Rusia. Blocul comunitar si-a propus sa instituie un embargo total importurilor de petrol si produse petroliere rafinate de la Moscova, pana la finele acestui an.
Anuntul a fost facut de insusi presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, intr-un discurs tinut in Parlamentul European.
"Astazi vom propune interzicerea petrolului rusesc din Europa. Va fi o interdictie completa a importurilor din toata Rusia", a spus Ursula von der Leyen, care a recunoscut ca masurile nu sunt simplu de pus in practica: "Abordam dependenta noastra de petrolul rusesc. Si sa fie clar, nu va fi usor, pentru ca unele state membre sunt foarte dependente de petrolul rusesc, dar pur si simplu trebuie sa facem acest lucru".
"Acest lucru inseamna o interzicere totala a importului de petrol transportat pe apa si prin conducte, rafinat si nerafinat. Ne vom asigura ca vom elimina treptat petrolul rusesc in mod sistematic, care sa ne permita noua si partenerilor nostri sa ne asiguram rute alternative de aprovizionare si sa minimizam impactul asupra pietelor globale. De aceea, vom elimina aprovizionarea cu petrolul rusesc nerafinat pe parcursul a 6 luni si produsele rafinate pana la sfarsitul anului", a mai punctat oficialul european.
"Presedintele rus
Vladimir Putin "trebuie sa plateasca un pret, un pret mare, pentru agresiunea sa brutala", a punctat sefa Executivului european.
Pretul petrolului a inceput imediat sa urce
Imediat, pe piata de profil s-a resimtit socul: in jurul orei 7:45 GMT, cotatia futures la barilul de titei WTI (West Texas Intermediate n.r.) era in crestere cu 2,8%, pana la 105,31 dolari per baril, in timp ce cotatiile futures la titeiul Brent erau in crestere cu 2,7% pana la 107,84 dolari per baril.