Ordonanta pentru modificarea Codului fiscal peste noapte primeste AVIZ NEGATIV de la Consiliul Economic si Social
codul fiscalmodificari fiscale
Ministerul de Finante a publicat in transparenta decizionala un alt proiect de OUG care modifica articolul 4 al Legii privind Codul fiscal, aspect la care Consiliul Economic si Social (CES) reactioneaza dur, oferind un aviz negativ initiativei.
Articolul respectiv, la cel de-al patrulea alineat, prevede foarte clar faptul ca
modificarile fiscale nu trebuie aplicate intr-un termen mai redus de 6 luni, de la data adoptarii lor. Cu alte cuvinte, legea ofera garantia unei predictibilitati fiscale minime, de jumatate de an.
Ei bine, prin modificarea acestui punct, autoritatile isi doresc sa poata opera modificari fiscale pe care sa le lanseze in vigoare peste noapte, in cazuri de deficit bugetar excesiv, asa cum se intampla acum, cand avem un pachet fiscal pe care Guvernul vrea sa-si asume raspunderea in Parlament si pe care pare-se ca-si doreste sa ni-l impuna fara aceasta perioada de 6 luni in care sa ne putem pregati in vreun fel, ca persoane fizice sau juridice, desi schimbarile prevazute sunt unele de mare impact.
Ordinanta a primit aviz negativ. Codul fiscal nu se poate modifica "peste noapte", nu e firesc
Ei bine, aceasta Ordonanta care ar da frau liber modificarilor fiscale la apelul bocancilor a primit aviz negativ de la CES, care o considera neconstitutionala.
"In temeiul art. 5 lit. a) din Legea nr. 248/2013 privind organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in sedinta din data de 20.09.2023, desfasurata online, conform prevederilor Hotararii Plenului nr.86/17.05.2022, avizeaza NEFAVORABIL prezentul proiect de act normativ, cu urmatoarea motivare: prevederea unui termen de intrare in vigoare mai mic de 15 zile, prevazut de Codul Fiscal ca termen minim de intrare in vigoare pentru ordonante de modificare a Codului Fiscal, contravine principiului legalitatii si risca sa duca la declararea ca neconstitutionala cel putin a articolului 2 al proiectului de ordonanta de urgenta", se arata in raspunsul CES transmis joi la solicitarea
AGERPRES.
"Intrucat aceasta modificare nu este una provizorie raportata la situatii exceptionale, ea va ramane cu titlu permanent, dand posibilitatea modificarilor de taxe, impozite si facilitati fiscale la discretia guvernantilor, fara a se tine cont de necesitatile reale ale cetatenilor si ale mediului de afaceri; proiectul de act normativ propune o singura solutie la problema existenta in economie, or, ar fi benefic sa se identifice solutii alternative, chiar solutii mixte in aceasta situatie, luand in considerare si diminuarea de cheltuieli, nu doar cresterea taxelor si a impozitelor (cresterea presiunii fiscale)", se mai arata in raspunsul transmis de CES.
Foto: freepik.com