Orban: Noi ne dorim cresterea pensiilor, dar vrem sa avem garantia ca pensiile vor putea fi platite
legea pensiilorpensiisalariicheltuielinoua lege a pensiilor
Premierul Ludovic Orban a spus ca Executivul pe care il conduce are in plan majorarea pensiilor, insa aceasta decizie va fi luata dupa "o analiza serioasa", fiindca isi doreste ca aceasta masura sa poata fi sustinuta, sa existe garantia ca pensiile vor putea fi platite. "Noi ne dorim cresterea pensiilor, dar in acelasi timp vrem sa avem garantia ca pensiile vor putea fi platite, pentru ca drumul spre iad este pavat de bune intentii. Daca tu cresti un venit public fara sa ai resursele financiare si fara sa ai garantia ca ai capacitatea sa platesti fie salariile, fie pensiile, dupa prognozele pe care nu le facem numai noi, ci si alte institutii financiare, risti sa faci numai rau", a spus Orban miercuri la Realitatea Plus, citat de Agerpres.
"Noi am prevazut in bugetul de stat sumele necesare pentru asigurarea cresterii pensiilor, vom creste pensiile, dar decizia de crestere a pensiilor nu poate fi luata decat dupa o analiza foarte serioasa (...)
Dupa sase luni, in conformitate cu legea responsabilitatii fiscal-bugetare, vom avea raportul semestrial privind evolutia economiei. De asemenea, vom face prognozele si vom consulta toate prognozele facute de Comisia Europeana sau de alte institutii (...) si vom lua decizia in functie de posibilitatile reale, efective pe care le vom avea", a declarat premierul.
Totusi, plata salariilor si a pensiilor ramane o prioritate pentru Guvern, a precizat primul ministru.
"Oricum, cu siguranta, avem ca prioritate plata pensiilor si salariilor. Acest lucru este fundamental. Credeti-ma, este un efort care nu este foarte usor in conditiile economice date, cu atat mai mult cu cat vor fi necesare resurse financiare suplimentare pentru a putea sustine economia si pentru a putea asigura capitalurile necesare in economie pentru a avea o revenire cat mai rapida in economie si chiar o dezvoltare, sunt necesare resurse suplimentare.
As mai spune un lucru: oricine critica masurile pe care le-am luat si mai ales masurile pe care trebuie sa se implementam este un inamic al vietii, al sanatatii oamenilor si, mai ales, al nivelului de viata al oamenilor. Daca nu tinem sub control epidemia, nici economia nu va pute a reveni cu viteza la normalitate", a mai spus Orban.
CE: Legea pensiilor va majora cheltuielile guvernamentale cu 4,9% in 2021, comparativ cu nivelul din 2018
Noua Lege a pensiilor, lansata de PSD, a fost aspru criticata la finele anului trecut de Comisia Europeana. Expertii europeni considera ca Legea pensiilor va majora cheltuielile guvernamentale cu 4,9% in 2021, comparativ cu nivelul din 2018, conform analizei intocmite anul trecut de expertii europeni.
Practic aceasta ar pune o presiune uriasa pe bugetul Romaniei si in situatia in care nu ar exista aceasta coronacriza. Acum, insa, cand bugetul este deja sub presiune din cauza pandemiei, impactul noii Legi a pensiilor ar putea fi mult mai ridicat.
Totodata, CE atragea atentia anul trecut ca fondurile de pensii din cel de-al doilea pilon au fost slabite in mod accelerat printr-o serie de masuri adoptate de guvern printr-o alta ordonanta de urgenta la finalul anului 2018. In acest context, CE mai noteaza si ca slabirea sau abandonarea celui de-al doilea pilon de pensii va face ca veniturile din pensii sa fie mai putin diversificate si va expune pensiile unor riscuri politice si demografice mai ridicate.