Orasul din Romania in care patronii ar angaja PE LOC, MII DE MUNCITORI: ofertele curg, lipsesc doritorii
criza fortei de muncamuncitorilocuri de muncajoburi
Companiile din Romania sufera de un deficit acut al fortei de munca. Patronii din diverse domenii sustin ca, desi publica anunturi de angajare, nu gasesc muncitori care sa ocupe posturile vacante. Nu mai vor romanii sa munceasca sau nu mai sunt motivati de ofertele salariale. Probabil ca adevarul este undeva la mijoc, cert este ca Bucurestiul este epicentrul acestei probleme. Aici sunt peste 3.000 de joburi disponibile.
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM) Bucuresti transmite ca un numar de 3.154 de locuri de munca sunt vacante pentru cei care vor sa se angajeze.
Se cauta mai mult muncitori necalificati, decat absolventi de studii superioare
Reprezentantii AMOFM Bucuresti sustin ca o buna parte din posturile vacante in Capitala sunt dedicate muncitorilor necalificati. Numai o mica parte din totalul joburilor disponibile vizeaza absolventii de studii superioare.
Concret, 254 de locuri de munca sunt destinate persoanelor cu studii superioare, 439 necesita studii medii, 2.029 locuri de munca sunt pentru muncitorii calificati, iar 432 de locuri de munca sunt destinate muncitorilor necalificati.
AMOFM Bucuresti, conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata si completata ulterior, furnizeaza serviciul de mediere a muncii prin care se realizeaza punerea in legatura a angajatorilor cu persoanele in cautarea unui loc de munca, in vederea stabilirii de raporturi de munca sau de serviciu.
AMOFM Bucuresti face cunoscute locurile de munca vacante, comunicate de catre angajatori, persoanelor in cautarea unui loc de munca. Serviciul de mediere a muncii se acorda gratuit.
Informatiile privind locurile de munca vacante si conditiile de ocupare a acestora se pot obtine de la Agentiile Locale pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Managerii trebuie sa se pregateasca sa infrunte si o alta problema: valul iminent de demisii
Conform celor mai recente analize efectuate de specialistii in recrutare si resurse umane, perioada urmatoare va aduce noi provocari firmelor, pe langa problemele cauzate de criza fortei de munca.
Se anunta un
val de demisii post-criza sanitara, deoarece, spun expertii, in ultimii aproape doi ani multi angajati au amanat decizia de a-si schimba locul de munca, din cauza incertidudinilor care au domniat toate domeniile de activitate. Acum, cand industriile si-au revenit, cat de cat, fenomenul incepe deja sa-si faca simtita prezenta, iar oamenii au mai mult curaj sa faca schimbari.
De asemenea, o alta explicatie pentru demisiile in masa care vor urma e reprezentata de faptul ca, in perioada ce a trecut sub spectrul crizei sanitare, angajatii si-au descoperit noi pasiuni, noi talente si vor dori sa se reorienteze profesional, poate chiar sa isi incerce norocul ca antreprenori.
Sursa foto: pixabay.com