Ora de iarna 2018: Mai trece Romania la ora de iarna?
ora de varaora de iarnafus orarfus orar 2018ora de iarna 2018parlamentul europeanuniunea europeana
In ultimul weekend din luna octombrie, respectiv in noaptea de 27 spre 28 octombrie, Romania va trece oficial la ora de iarna. Ora 4:00 va deveni ora 3:00, fiind cea mai lunga zi din an.
Comisia Europeana si-a propus ca de anul viitor sa se renunte la schimbarile de fus orar, astfel ca, in foarte multe state membre, nu mai exista ora de vara si ora de iarna, ci un fus orar unic.
Decizia Comisiei Europene vine dupa ce, in luna februarie, Parlamentul European a adoptat o rezolutie conform careia 80% dintre cei 4,6 milioane de respondenti europeni isi doresc renuntarea la aceste schimbari, fiind foarte afectati de trecerile de la o ora la alta. De asemenea, medicii sunt de parere ca aceste transferuri de la o ora la alta reprezinta un soc pentru organism, care are nevoie de o perioada destul de lunga pentru a se obisnui cu noul program.
La mijlocul lunii septembrie, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a declarat ca statele membre ar trebui sa decida singure daca cetatenii lor vor sa traiasca in conditii de ora de vara sau de iarna. “Nu exista aplauze atunci cand legislatia UE prevede faptul ca europenii trebuie sa schimbe ora de doua ori pe an. Astazi, Comisia propune schimbarea acestei situatii”, a spus Junker.
Ce se intampla cu ora de vara si ora de iarna in Romania?
Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de Romania din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de tari din intreaga lume.
Si in acest an, Romania trece la ora de iarna, in noaptea de 27 spre 28 octombrie. Ora 4:00 va deveni ora 3:00, fiind cea mai lunga zi din an. Statele membre ale Uniunii Europene au dreptul de a alege fiecare in parte daca vor sa adopte decizia institutiilor europene, sau isi pun in practica propria legislatie cu privire la fusul orar.
Astfel, dupa rezolutia Parlamentului European, 23 de deputati romani din mai multe partide politice au depus un proiect de lege prin care propun abrogarea Ordonantei 20/1997 privind stabilirea orarului de vara si a orei oficiale de vara pe teritoriul Romaniei, devenita Legea 211/1997. Actul normativ abroga decretul lui Ceausescu din 1979 si stabilea orarul de vara, in concordanta cu tarile UE, precum si corelarea acestui orar cu modificarile ulterioare, prin hotarare de Guvern.
Proiectul de lege a fost respins la Senat si se afla pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, for decizional, cu raport de respingere. Si asta pentru ca Guvernul nu sustine initiativa deputatilor, asa cum se arata in documentele publicate pe site-ul oficial al Senatului. “Cu toate ca Rezolutia Parlamentului European din 8 februarie 2018 referitoare la dispozitiile privind schimbarea orei Parlamentul European a cerut Comisiei sa realizeze o evaluare aprofundata a Directivei 2008/84/CE si daca este necesar sa prezinte o propunere de revizuire a acesteia, pana la adoptarea unor masuri contrare, este necesar ca statele membre sa se conformeze in continuare prevederilor Directivei”, se arata in punctul de vedere al Guvernului, semnat de premierul Viorica Dancila.
Statele membre trebuie sa notifice Bruxelles-ul cu privire la hotararile luate pana la 31 martie 2019, inainte de luarea unei decizii definitive privind ora de vara la nivel comunitar, programata inainte de euroalegerile din luna mai.
Pentru urmatorii ani, trecerea Romaniei la ora de vara si la ora de iarna se va face la urmatoarele date:
2019 – 31 martie – 27 octombrie
2020 – 29 martie – 25 octombrie
Ora de iarna are ca scop folosirea cat mai mult timp posibil a luminii Soarelui, economisindu-se resurse desfasurarii activitatilor umane pe lumina slaba.