OMC, acord istoric in Bali
acordbaliomccomertsuacuba
Virgil Daniel Popescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, coordonator al Departamentului Comert Exterior si Relatii Internationale, a condus delegatia romana la cea de-a noua Conferinta Ministeriala CM9 a Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), care s-a desfasurat intre 3-6 decembrie la Bali, Indonezia.
OMC a parafat primul sau acord global menit sa dea un imbold comertului. Acordul a fost stabilit in Bali, Indonezia si simplifica procedurile comerciale, permitandu-le si celor mai sarace tari sa isi vanda bunurile produse la export.
Acordul orbiteaza in jurul sumei de un trilion de dolari, care ar putea fi adaugata la economia globala, estimeaza analistii financiari.
OMC s-a straduit in ultimii ani sa semneze noi acorduri comerciale, a precizat corespondentul economic al BBC, Andrew Walker.
Initial, acordul a fost criticat de unii analisti, care au spus ca nu rezolva mare lucru.
"Este un acord la care aderam cu totii", a spus ministrul comertului indonezian, Gita Wirjawan, in cadrul intalnirii din Bali, dupa discutiile-maraton intre ministrii din 159 de tari.
"Pentru prima oara, OMC a realizat in totalitate ceea ce si-a propus", a spus seful OMC, Roberto Azevedo, referindu-se la faptul ca organizatia a parafat primul acord de o asemenea anvergura din istoria sa, care incepe in 1995.
"Ne-am unit eforturile. Am redat insemnatatea cuvantului "mondial" din numele institutiei noastre (Organizatia Mondiala a Comertului)", a precizat Azevedo. Acordul reduce dificultatile din cauza carora tarile sarace ale lumii nu puteau sa isi exporte produsele spre alte destinatii, pentru a-si revigora economiile. Tarile emergente se vor putea folosi mai des de subventii, pentru a-si asigura rezervele alimentare.
Unul din punctele cheie a fost insistenta Indiei de a-si asigura dreptul de subventie in cazul granelor, sub incidenta legislatiei privind securitatea alimentara. SUA si alti membri au spus ca programul a incalcat regulile OMC. India trebuie sa gaseasca o solutie de compromis, in urmatorii patru ani.
Cuba a amenintat ca va vota impotriva acordului, considerand ca nu sustine suficient presiunile asupra SUA, care trebuie sa ridice embargoul comercial impus acestei tari; in final, Cuba a acceptat insa acordul.
Reprezentantul american, Michael Froman, i-a sfatuit pe liderii tarilor din OMC sa-si rezolve conflictele din trecut, pentru a merge mai departe in parafarea acordului.
"Daca saptamana aceasta nu vom ajunge la o intelegere comuna in Bali, ar fi o lovitura de imagine pentru OMC, in calitatea sa de forum pentru negocierile multilaterale", a spus Froman. "In aceasta situatie, ar fi afectate cu precadere tarile care nu isi permit o asemenea povara".