Olandezii construiesc in Romania cel mai mare complex onshore eolian din Europa
parc eolianromaniaolandanero renewablescomisia europeanaproiect comun
Compania olandeza Nero Renewables va construi trei parcuri eoliene in Romania, in baza mecanismului european de Proiect Comun. Energia electrica furnizata va asigura Olandei realizarea cotei de energie regenerabila in anul 2020
In materie de energie regenerabila, Uniunea Europeana a facut pasi importanti. S-au fixat Cote Obligatorii de Energie Regenerabila in UE pentru anul 2020. Mecanismul de atingere a acestor cote este foarte inteligent. Practic, nici o tara membra a UE nu pote sa spuna ca nu si-a putut atinge cota. Comisia Europeana a stabilit in 2009 trei mecanisme de atingere a cotei : Transferul Statistic, Proiectul Comun si Schemele de Sprijin Comun.
Olandezii, ca si Francezii si Maltezii au constatat ca nu pot sa-si atinga cotele si trebuie sa apeleze la unul din cele 3 mecanisme.
Pragmatici, ca de obicei, cei din Olanda au apelat la mecanismul Proiectului Comun. Aleasa pentru acest proiect este Romania. Am aflat acest lucru din site-ul de specilitate reNEWS . Pe 9.11.2017 a aparut stirea “Nero seeks Romanian export”.
Dezvoltatorul olandez de tehnologii de energie regenerabila, Nero Renewables, va oferi guvernului din Olanda 1GW de energie electrica provenita din 3 parcuri de eoliene pe care le va crea in Romania. Astfel, Olanda isi va atinge cota europeana de energie regenerabila. Reprezentantii companiei au spus : “ Acest Proiect Comun va fi implementat cu sprijin olandez si se va focaliza pe energia regenerabila, pe baza schemei de sustinere a energiei regenerabile numita SDE+. Se vor evita astfel procedurile politice complexe si pierderea de timp”.
Markus Vrieling, specialist olandez in energia regenerabila, presedintele Comitetului Consultativ al companiei Nero Renewables, a oferit amanunte despre acest proiect pe Linkedin , in 17.12.2016.
Romania va furniza Olandei productia totala de energie provenita din cele 3 parcuri eoliene. Energia electrica va intra pe ISEM – Integrated Single Electricity Market. Este vorba despre 3 TWh de energie. Asta inseamna Proiect Comun : proiectul este gazduit de o tara, in beneficiul altei tari.
Olanda se dovedeste a fi pragmatica, inca odata. Daca ar fi recurs la mecanismul Transferului Statistic, guvernul Olandei ar fi trebuit sa plateasca, de exemplu Germaniei, 190 euro/Mwh la energia eoliana si 270euro/Mwh la energia solara. Din buzunarul propriu.
Apeland la mecanismul Proiectului Comun, oalndezii vor investi 1,4 miliarde euro, din buzunarul Comisiei Europene.
Am aflat cateva amanunte despre acest proiect si de pe PROFIT.ro - “Premieră în Europa: InvestiÈ›ie de 1,4 miliarde euro pregătită în Olanda pentru România. NERO Renewables a planificat parcuri eoliene de 1 GW în ConstanÈ›a È™i Buzău, peste capacitatea celui mai mare parc onshore din Europa”, Florentina Dragu, 10.11.2017.
“Compania olandeza NERO Renewables vrea sa construiasca in Romania, conform datelor analizate de Profit.ro, trei parcuri eoliene cu 362 de turbine È™i o capacitate instalata totala de circa 1 GW, cu 400 MW peste capacitatea parcului onshore Fantanele-Cogealac, in prezent cel mai mare de acest tip din Europa...Constructia celor trei parcuri, situate in sud-vestul Romaniei, in Constanta si Buzau, este programata sa inceapa in 2019, acestea urmand sa intre in functiune pana in 2021”.
Ii admir pe olandezi si as vrea foarte mult sa invatam de la ei cum sa avem succes in viata cotidiana. Pana una-alta , gazduim proiecte europene de anvergura , concepute de altii. Pe proiectele concepute de noi, dam banii inapoi !