Obiectivele strategiei fiscal bugetare pentru 2020-2022
sistem fiscalfiscalitateflorin citupnlspatiu fiscal
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a prezentat obiectivele strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2020-2022.Una dintre cele mai importante masuri pe care Citu si le-a notat ca fiind prioritare pentru fiscalitatea din Romania o reprezinta crearea spatiului fiscal pentru alocarea unor sume importante pentru sustinerea investitiilor publice majore si implementarea proiectelor finantate din fonduri europene.
Florin Citu a intocmit un document in care a cuprins toate masurile prioritare pentru fiscalitatea din Romania, in perioada 2020-2022. Iata care sunt obiectivele ministrului liberal si cum si-a propus sa schimbe si sa imbunatateasca sistemul in urmatorii doi ani:
"- Stimularea, continuarea, consolidarea si mentinerea unei cresteri economice inteligente, sustenabile si inclusive.
- Adoptarea unor masuri salariale, sociale pentru asigurarea protectiei sociale si securitatii sociale pentru persoane varstnice, pensionari si categoriile cele mai vulnerabile si aflate in dificultate.
- Crearea spatiului fiscal pentru alocarea unor sume importante pentru sustinerea investitiilor publice majore si implementarea proiectelor finantate din fonduri europene.
- Crearea unei politici fiscale predictibile pentru sustinerea mediului de afaceri, simplificarea fiscalitatii si fluidizarea proceselor interne.
- Imbunatatirea, aplicarea si consolidarea guvernantei bugetare, cresterea transparentei bugetare si eficientizarea cheltuielilor publice.
- Dezvoltarea si diversificarea instrumentelor de management ale datoriei publice”, precizeaza Florin Citu, intr-o postare facuta vineri pe Facebook.
Probabil cea mai asteptata masura de catre mediul de afaceri este crearea spatiului fiscal si a unor politici fiscale favorabile. Vechea guvernare, condusa de Viorica Dancila a primit semnale negative de la institutiile europene din cauza lipsei spatiului fiscal. Oficialii europeni au spus ca ultimele Guverne sicial-democrate, referindu-se si la Ponta, nu au dat posibilitatea reducerii taxelor si a impozitelor, iar mediul de afaceri este impovarat de aceste dari catre stat.
Vezi aici >>> Avertismentul Comisiei Europene: Nu vedem spatiu fiscal pentru noi reduceri de taxe in Romania
Citeste si:
Provocarile mediului de afaceri in 2020