Oamenii incep sa-si faca stocuri de lemne: costul incalzirii la iarna ar putea fi de 3 ori mai mic decat in cazul electricitatii
lemn focenergie electricagaze naturalecriza lemne
Un nou fenomen se contureaza printre europeni, acela al alcatuirii de stocuri de lemne de foc si carbune pentru a se incalzi in iarna care vine.
In fata valului de
scumpiri agresive de pe pietele de energie electrica si gaze naturale, europenii cauta solutii salvatoare pentru bugetele familiilor lor. O astfel de solutie este, in viziunea multora, lemnul de foc, dar si carbunele.
Din dorinta de a scapa de costul crescut al facturilor la energie electrica si gaz, in Cehia, Polonia sau Olanda, oamenii au inceput sa-si alcatuiasca astfel de stocuri, pentru a trece de iarna care ne bate tuturor la usa.
"Cererea creste fara indoiala. Din ce in ce mai multi oameni ne contacteaza. Nici nu mai putem tine pasul cu taiatul lemnelor", spune Jaroslav Hrubes, technician.
Totusi, lemnul de foc nu a ramas nici el la pretul din 2020, dar scumpirile inregistrate nu sunt atat de pronuntate ca in cazul energiei electrice si a gazului natural. Din pacate, lemnul va continua sa se scumpeasca, in unele cazuri anuntandu-se dublari de pret.
"Vom creste pretul lemnului cu aproximativ 10% deocamdata", a punctat Jaroslav Hrubes.
Vladimir Stupavsky, expert in incalzire, sustine ca, pentru o locuinta de familie, costul incalzirii cu lemn poate fi de pana la trei ori mai redus decat cel al electricitatii.
Intr-un astfel de caz, pentru incalzire, aceasta familie ar plati 80.000 de coroane pe an pentru electricitate, comparativ cu 25.000 de coroane pentru lemn si 60.000 pentru gaze.
In Polonia, foarte raspandita in acest moment este tendinta oamenilor de a alcatui stocuri de carbune. Cine nu a fost inspirat sa faca deja acest lucru, cu greu mai gaseste acum comercianti care mai au carbune pe stoc, cererea fiind una uriasa.
In privinta Romaniei, reprezentantii Asociatiei Industriei Lemnului – Prolemn, avertizeaza ca va veni o criza a lemnului, ce va dubla actuala criza energetica.
Avem o criza de resursa si o explozie a preturilor la energie si la gaze. Pretul gazelor a ajuns la 120 de Euro pentru echivalentul energetic 1 MWh, ba chiar sunt semnalate preturi de retail la consumator spre pragul de 150 de Euro/MWh. Avem si o crestere aproape proportionala a preturilor lemnului de foc. Dar de ce avem si deficit de resursa de lemn? De ce nu este lemn in piata?
"Este o furtuna perfecta. Este pretul lemnului in Romania mare sau mic? Daca ne uitam la piata busteanului in Europa, pretul este foarte mare. Daca ne uitam la preturile gazului si ale energiei in Romania, pretul este mic! Piata interna din Romania va plati – prin pretul lemnului de foc si al materialelor de constructii din lemn – masurile legislative nefundamentate luate in ultimii ani pentru domeniul padurilor si lipsa investitiilor. O dubla pierdere, suportata de populatie prin pretul lemnului de foc, si de industria lemnului din Romania, prin lipsa resursei si preturi care scot produsele romanesti de pe piata", declara Catalin Tobescu, presedinte, Asociatia Industriei Lemnului - Prolemn.