Oamenii de afaceri din Romania riposteaza: Nu vor sa faca inchisoare pentru neplata impozitelor si contributiilor
evaziune fiscalaeugen teodoroviciproiectsenatcontributiitaxeimpoziteneplatainchisoareafaceriimmantreprenori romania
Trei sferturi dintre antreprenorii chestionati de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii nu sunt de acord cu introducerea pedepsei cu inchisoarea, pentru retinerea si neplata, incasarea si neplata, neretinerea sau neincasarea impozitelor si/sau contributiilor. Toata povestea a plecat de la ,ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, care a propus, printr-un proiect de lege depus la Senat, inchisoare intre 1 an si 6 ani pentru aceste fapte.
La jumatatea lunii septembrie, Eugen Teodorovici a depus la Senat un proiect de lege care prevede ca persoanele care retin si incaseaza, insa nu achita la timp contributiile si impozitele aferente statului, sa fie pasibile de pedeapsa cu inchisoarea, care ar ajunge pana la maximum sase ani. Aceeasi pedeapsa privativa de libertate o risca si persoanele care nu incaseaza si nu retin impozitele si contributiile in 30 de zile de la scadenta.
Teodorovici propune ca aceste fapte sa intre sub incidenta unei pedepse privative de libertate, intre 1 an si 6 ani.
"Se incrimineaza ca fapta de evaziune fiscala, retinerea si neplata, incasarea si neplata, ori, dupa caz, neretinerea si neincasarea, in cel mult 30 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si contributiilor prevazute in Anexa", se arata in proiectul legislativ.
In aceasta Anexa la care se face referire in proiect, Teodorovici a mentionat in proiectul sau si care sunt categoriile de impozite si contributii care, daca nu sunt tratate conform legii de catre o persoana, aceasta poate face inchisoare. Am extras cateva exemple din document: impozitul pe dividende; Impozitul pentru veniturile din activitati independente; Impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuala; Impozit pe venitul din salarii si asimilate salariilor; Impozitul pe veniturile din arenda; Impozitul pe veniturile sub forma de dobanzi; Impozit pe veniturile sub forma de dividende; Impozitul pe veniturile impozabile obtinute din lichidarea unei persoane juridice sau din reducerea capitalului.
Citeste si:
Dilema judecatorilor CCR in Romania tuturor posibilitatilor: A fi sau a nu fi barbatii insarcinati
Potrivit lui Teodorovici, conform expunerii de motive, "masurile contribuie la diminuarea decalajului fiscal prin asigurarea veniturilor fiscale cuvenite bugetului consolidat, in cuantum considerabil mai mare, fara a creste cotele de impozitare sau a introduce noi impozite si taxe".
Proiectul a ramas oarecum "suspendat", dupa ce Teodorovici a spus ca asteapta sa stranga 10.000 de semnaturi de la oamenii de afaceri.
Mai multe detalii despre proiectul de lege depus de Eugen Teodorovici gasiti
AICI
71,1% dintre antreprenorii chestionati nu sunt de acord cu proiectul ministrului de Finante
Iar raspunsul nu intarzie sa apara. Cei mai multi dintre antreprenorii romani chestionati de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii nu sunt de acord cu propunerea lui Eugen Teodorovici de a schimba legislatia.
71,1% dintre respondenti resping ideea acestui proiect, deci nu isi doresc o pedeapsa cu inchisoarea pentru retinerea si neplata, incasarea si neplata, neretinerea sau neincasarea impozitelor si/sau contributiilor.
67,5% din respondenti au raspuns ca au intampinat dificultati pana in prezent privind retinerea si neplata, incasarea si neplata, neretinerea sau neincasarea impozitelor si/sau contributiilor. Spre exemplu, antreprenorii chestionati au spus ca s-au confruntat cu intarzieri mari in plata in relatia cu institutiile publice.
Nu in ultimul rand, 44% dintre antreprenorii chestionati de Consiliul IMM considera ca, in masura in care proiectul lui Teodorovici va fi adoptat, acesta va avea un impact asupra mediului de afaceri din tara noastra.
Respondentii, in numar de 1.987 antreprenori, au fost in proportie de 68,7% microintreprinderi (0-9 angajati), 14,5% + intreprinderi mici (10-49 angajati), 8,4% + intreprinderi mijlocii (50-249 angajati), 2,4% + intreprinderi mari (peste 249 angajati), 6% – ONG.