O prima transa de 98 milioane euro pentru afaceri rurale
afacerifinantarefonduri europenemicrointreprindereproiect
Pana la finele lunii, cei interesati isi pot deschide un atelier de tamplarie sau o croitorie cu bani de la stat. Daca ai pana in 40 de ani si infiintezi o microintreprindere, in care realizezi si angajari, ai deja un avantaj.
O frizerie, o cizmarie, un atelier de tamplarie sau de reparatii? Orice afacere poate aduce un profit frumos. Ai un proiect de energie regenerabila? Poti solicita fonduri UE de pana la 70% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, scrie
Capital.
PFA-urile pot lua pana la 50.000 de euro per proiect, firmele din transport pot cere pana la 100.000 de euro per proiect, iar celelalte microintreprinderi, pana la 200.000 de euro. Finantarea minima pentru un proiect este de 5.000 de euro.
Intreprinzatorii pot avea acces la fonduri pentru dezvoltarea de microintreprinderi in sectoarele nonagricole. Patronii care vor sa creeze si sa mentina locuri de munca in mediul rural, care incurajeaza afacerile tinerilor, care sustin activitatile mestesugarilor traditionali, cu totii au de castigat.
Documente necesare pentru obtinerea finantarii
-Studiu de fezabilitate/memoriu justificativ
-Situatia financiara a firmei sau pentru PFA, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale-declaratie speciala referitoare la veniturile realizate in anul anterior depunerii proiectului
-Actul de proprietate asupra terenului/imobilului sau alt document incheiat la notariat care sa ateste dreptul de folosinta a terenului/imobilului
-Certificat de urbanism/autorizatie de construire pentru proiecte care prevad constructii
-Acte prin care solicitantul face dovada capacitatii si a surselor de cofinantare ale proiectului
DOSARUL va fi depus la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit al judetului in care se demareaza proiectul respectiv.
Antreprenorul poate beneficia de fonduri in avans de pana la 20% din valoarea eligibila nerambursabila. Termenul de rambursare a cheltuielilor eligibile in baza cererii de plata este de maximum 90 de zile de la data inregistrarii. Solicitantul are obligatia de a nu instraina sau modifica investitia efectuata prin proiect timp de cinci ani de la data parafarii contractului de finantare.
Potrivit datelor Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, citate de "Capital", din 2008 pana in 2011 au fost depuse aproximativ 4.000 de asemenea proiecte si au fost solicitate, in acest sens, fonduri nerambursabile de 543 de milioane de euro. Multe dintre aceste proiecte au fost depuse in scopul achizitionarii de utilaje agricole.
Fondul total alocat este de 395 milioane de euro. In prima faza, vor fi folosite
98 milioane de euro. Pot solicita ajutor microintreprinderile care dispun de mai putin de 10 salariati si care realizeaza o cifra de business anuala neta sau detin active totale in valoare de pana la 2 milioane de euro, echivalent in lei.
Finantarea vizeaza constructia, modernizarea si extinderea imobilelor in scopuri productive, constructia de cladiri pentru marketingul produselor proprii, dotarea cu echipamente, achizitionarea in leasing etc. Antreprenorii pot investi si in achizitia de software, patente, licente, inclusiv in leasing sau achizitia de echipamente de producere a energiei curate.
BENEFICIARUL trebuie sa prezinte toate avizele si acordurile pe care le implica investitia, pentru care se solicita finantare si sa declare pe proprie raspundere ca va cofinanta proiectul.