O noua zi libera pentru TOTI angajatii romani: cand va fi si ce patesc firmele care NU o respecta
codul munciisarbatori legalezile libere 2022o noua zi libera 2022
Pauzele lungi si dese, cheia marilor succese, nu-i asa? Asta pare sa-si fi spus si un deputat USR, care a propus, in premiera pentru 2022, un proiect de lege care instituie o noua zi libera pentru angajatii romani. Este vorba despre Ajunul Craciunului, 24 decembrie.
In acest moment, legislatia prevede ca ziua de Ajun este zi lucratoare. Acest lucru s-ar putea schimba, iar angajatii romani ar urma sa beneficieze de o vacanta de Craciun extinsa, daca proiectul in cauza va trece de Parlament.
Cum s-a ajuns la aceasta propunere
"Initiativa legislativa isi propune stabilirea zilei de 24 decembrie ca zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Ajunul Craciunului sarbatorit in data de 24 decembrie, reprezinta ultima zi din Postul Nasterii Domnului. Acest post debuteaza in data de 15 noiembrie si se incheie in ziua de 24 decembrie.
Pentru romani, Ajunul Craciunului implica printre alte obiceiuri si traditii: impodobirea bradului de Craciun; impartirea cadourilor de catre Mos Craciun; pregatirea bucatelor pentru masa din prima zi de Craciun; primirea colindatorilor care vestesc Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos", spune deputatul.
"De asemenea, intalnim zonal o serie de traditii si obiceiuri ce au fost transmise din generatie in generatie. Astfel, se aminteste ca ‘in satele din Oltenia, in Ajunul Craciunului, gospodarii se trezesc dis-de-dimineata, aprind focul in soba si atata jarul cu ajutorul unui vreasc, in timp ce rostesc o urare de Craciun: Buna dimineata lui Ajun / C-a venit intr-un ceas bun/ Sa ne-aduca: porcii grasi si unturosi/ Si oameni sanatosi /Vacile cu vitei, oile cu miei, scroafele cu purcei, clostile cu pui, gainile cu oua. La anul si la multi ani.
Totodata, se precizeaza ca o alta traditie specifica Munteniei, Olteniei si Banatului este ca gospodinele sa prepare un aluat folosit pentru a alunga deochiul animalelor din gospodarie. Astfel, animalele vor fi sanatoase tot anul si vor da mai mult lapte”, se mai arata in expunerea de motive a singurului proiect legislativ din anul 2022.
Sanctiuni pentru angajatori
Important de mentionat este ca, daca se va transforma in zi nelucratoare, vor fi dispuse si sanctiuni pentru angajatorii care nu respecta masura si care isi cheama muncitorii la serviciu, fara sa le ofere timp liber compensatoriu sau fara sa ii plateasca conform legii.
Compensarea se face in
zile libere la o data ulterioara, in termen de 30 de zile sau sub forma unui spor de cel putin 100% pentru plata fiecarei zile lucrate in timpul celor declarate ca sarbatori legale.
Totodata, la calcularea acestor sporuri, se tine cont inclusiv daca munca efectuata in zilele declarate sarbatori legale a fost munca de zi sau de noapte, iar sporurile pentru munca de noapte se adauga la sporul acordat.
Codul Muncii prevede, in cazul in care angajatorul nu onoreaza aceste obligatii, sa se aplice amenzi cuprinse intre 5000 si 10.000 de lei.