O noua obligatie pentru unele firme din Romania
insolventafalimentadministrator judiciarcodul muncii
Firmele trebuie sa se supuna unei noi reguli, care are ca scop protejarea angajatilor, in situatia in care firma la care lucreaza se afla in procedura de insolventa, radiere sau faliment.
Aceasta masura nu a intrat inca in vigoare, insa este sustinuta de autoritatile din Romania si, in curand, va intra in procesul de legiferare.
Proiectul despre care vorbim are o importanta deosebita pe piata muncii din Romania, in contextul in care mediul de afaceri autohton se confrunta tot mai des cu situatii de insolventa sau faliment. De multe ori, angajatii care lucreaza la societati aflate in acest stadiu, intampina dificultati in a le fi recunoscuta vechimea in munca sau in a-si primi drepturile cuvenite de pe urma acesteia. Astfel, pentru a proteja angajatii care continua sa lucreze pentru astfel de societati, Guvernul sustine acest proiect.
Codul Muncii reglementeaza, prin art. 34, modul in care angajatorii elibereaza documentele de vechime in munca, precizand ca la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. In situatia in care angajatorul nu poate elibera adeverinta de vechime in munca, aceasta poate fi solicitata de catre beneficiar la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia activeaza angajatorul/fostul angajator.
Initiatorii proiectului subliniaza insa ca, in forma actuala, legea nu precizeaza ce se intampia cu angajatorii societati comerciale care se afla in faliment, conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, in lichidare sau in procedura de radiere in conformitate cu prevederile Legii 31/1990 a societatilor comerciaie. Cu alte cuvinte, salariatii risca sa piarda veniturile care li se cuvin sau chiar sa isi piarda anii petrecuti in campul muncii, care nu le-ar mai fi recunoscuti la pensionare.
"In cazul iÌ‚n care angajatorul se afla iÌ‚n faliment, lichidare sau radiere conform prevederilor legale in vigoare, detinatorul autorizat al arhivei fostului angajator este obligat sa elibereze angajatuluiun document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta”, prevede articolul care va fi introdus in legislatie.