O noua idee de la Guvern: sa facem un program Rabla si pentru becuri
rabla becurirabla 2022risipa energiecriza energetica
Atat la nivelul Uniunii Europene, cat si pe plan intern, autoritatile si-au propus obiective ambitioase de reducere a risipei energetice. In acest context, premierului Nicolae Ciuca i-a venit ideea de a lansa un program de tipul "Rabla" si pentru becuri.
Beneficiarii acestui program ar urma sa fie sprijiniti financiar pentru a inlocui becurile cu filament cu becuri cu led, mult mai eficiente din punct de vedere energetic. Becurile cu led nu doar ca au un consum mai mic de energie, dar au si o durata de viata cu mult mai lunga, insa costul lor este net superior.
Din informatiile disponibile pana la acest moment, se pare ca masura ar urma sa fie dedicata atat populatiei, cat si industriilor, conform
News.ro.
Chiar daca programul ar presupune o alta cheltuiala de la bugetul national, am reusit sa reducem risipa de energie.
Cel mai probabil, spun surse din cadrul coalitiei de guvernare, ar urma sa avem detalii suplimentare despre program sau chiar o agenda clara chiar saptamana viitoare. Noul program ar urma sa fie gestionat Administratia Fondului pentru Mediu.
Amintim ca UE tocmai a stabilit un pachet de masuri menite sa reduca consumul energetic in bloc si sa sprijine economiile sa poata traversa sezonul rece, cu o dependenta cat mai redusa de gazul rusesc: "primul raspuns pentru a face fata preturilor ridicate este reducerea cererii. Acest lucru poate avea un impact asupra preturilor energiei electrice si poate avea un efect global de calmare a tensiunilor de pe piata. Pentru a viza cele mai scumpe ore de consum al energiei electrice, atunci cand productia energiei electrice pe baza de gaze naturale are un impact semnificativ asupra pretului, Comisia propune obligatia de a reduce consumul de energie electrica cu cel putin 5% in timpul orelor de varf selectate.
Statele membre vor trebui sa identifice 10% din totalul de ore, care au cel mai mare pret preconizat si sa reduca cererea in timpul acestor ore de varf. Comisia propune, de asemenea, ca statele membre sa urmareasca reducerea cererii globale de energie electrica cu cel putin 10% pana la 31 martie 2023. Acestea pot alege masurile adecvate pentru a realiza aceasta reducere a cererii, care pot include compensatii financiare. Reducerea cererii in perioadele de varf ar duce la o reducere a consumului de gaze cu 1,2 miliarde de metri cubi in timpul iernii. Cresterea eficientei energetice este, de asemenea, o parte esentiala a indeplinirii angajamentelor noastre in materie de clima din cadrul Pactului verde european", a transmis Comisia Europeana.
Foto: freepik.com