Caz revoltator in China: Au incercat sa se imbogateasca de pe urma epidemiei
coronavirus chinaepidemiepandemievirus ucigaspneumonie viralachinabeijingfarmacieamenda viteza
Desi situatia in China este una dramatica, zeci de oameni pierzandu-si deja viata, iar alte aproximativ 6.000 fiind cazuri confirmate de infectare cu coronavirus, unii incearca sa se imbogatesca de pe urma acestei epidemii. Acesta este cazul unei farmacii din China, care, in plina epidemie, a decis sa scumpeasca mastile de protectie.
Autoritatile de la Beijing au anuntat ca o farmacie din oras a fost amendata cu nu mai putin de jumatate de milion de dolari, din cauza faptului ca a majorat preturile la mastile medicinale de protectie, in plina epidemie.
Potrivit autoritatilor chineze, farmacia ar fi majorat de sase ori pretul mastilor medicinale, pe care le-ar fi scos la vanzare pentru nu mai putin de 122 de dolari. Autoritatile au vazut aceasta decizie ca fiind o practica nelioaia de comert si, mai mult decat atat, o decizie care ar putea agrava raspandirea virusului ucigas, dat fiind faptul ca mastile devin din ce in ce mai inaccesibile chinezilor si, astfel, acestia nu isi mai permit sa le cumpere.
Autoritatea de reglementare de la Beijing a descoperit, de joi, 31 de cazuri in care comerciantii au majorat preturile nejustificat si in cazul carora, singura explicatie ar putea fi doar aceea ca vor sa obtina profituri mai mari de pe urma acestei epidemii de coronavirus.
Pana marti, autoritatile au transmis ca au fost inregistrati 132 de morti si 5974 de cazuri confirmate de infectare cu coronavirus.
Din pacate, cercetarile asupra tulpinii noului virus au indicat, de curand, ca acesta este mai contagios decat se credea initial, el fiind transmisibil si in perioada de incubatie, lucru ce ingreuneaza semnificativ misiunea autoritatilor, carora le este imposibil sa depisteze bolnavii.
Citeste si:
Coronavirus China - Arma biologica: Se doreste depopularea planetei?
Cum prevenim imbolnavirea?
Coronavirusul se transmite precum gripa, pe cale orala, prin tuse, stranut, vorbit, sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe mainile acestora sau pe suprafete contaminate, si poate fi letal. Nu exista un vaccin avizat de comunitatea stiintifica si medicala, care sa protejeze populatia impotriva acestei noi tulpini de virus.
”Evitati contactul cu persoanele bolnave (nu calatoriti in zonele cu risc, evitati aglomeratiile (unde exista risc crescut de a intra in contact cu o persoana infectata, nu stati langa persoanele care tusesc sau stranuta, nu vizitati si nu duceti in colectivitati persoanele bolnave).
Respectati regulile generale si individuale de igiena: utilizarea batistei si spalatul pe maini, pusul mainii la gura atunci cand tusim sau stranutam, evitarea contaminarii prin atingerea cu mainile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnica a locuintelor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum si igienizarea spatiilor si a suprafetelor.
Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun, spalatul trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde, insistand pe pliurile si spatiile interdigitale, apoi uscati mainile cu prosoape de hartie sau aer cald sau daca nu sunteti in apropierea apei puteti utiliza, cu eficinta mai redusa, un dezinfectant pe baza de alcool”, recomanda medicul Tudor Ciuhodaru.