O alta abordare a tragediei de la metrou
psihozacrima de la metrousaracieexcluziune socialasaracii europeieurostat
Recent, s-au publicat rezultatele unui studiu care stabileste o relatie cauzala directa intre saracie, excluziunea sociala si instalarea unei psihoze la nivel de individ aflat in dificultate
Metroul bucurestean a facut pe 13.12.2017 botezul unor acte sinistre , nemaintamplate, dar, dupa parerea mea, cu un potential de replicare.
O fata tanara -35 ani- a incercat sa omoare o alta fata tanara in statia Costin Georgian. A ratat actul. S-a deplasat rapid in statia Dristor si a repetat tentativa de omor . A reusit de aceasta data, aruncand sub metrou o fata de 25 ani . Totul s-a petrecut cu o violenta iesita din comun. Primele constatari duc spre pista actiunii iresponsabile, generata de o dereglare psihica majora.
Fara a avea date concrete despre biografia faptasei, indraznesc sa ma gandesc ca este o fata saraca , izolata social – desi este activa pe Facebook- traumatizata si fara suport psihic din partea unor posibili sustinatori. Cu alte cuvinte, indraznesc sa ma gandesc ca exista o conditionare sociala majora in actul ei, care a dus la un dezechilibru psihic de tip psihotic.
Din acest motiv, Romania fiind declarata oficial- in urma studiului Eurostat – drept tara cu cei mai multi oameni saraci si cei mai privati de suport social, am spus la inceputul materialului ca actul ucigasei s-ar putea replica de catre alte persoane. Veti intreba ? Care este legatura dintre saracie si actele psihotice ? Din pacate, exista ,se pare, o mare legatura.
Iau drept martor al ipotezei mele un articol publicat recent in Le Monde : “Dans certains quartiers de Paris et de Londres, le nombre de cas de psychoses est bien plus élevé qu'ailleurs” (In anumite cartiere din Paris si Londra numarul de cazuri de psihoze este mult mai mare decat in alte locuri), 07.12.2017.
Pana de curand s-a crezut ca genetica este principala responsabila a instalarii psihozelor.
Recent – 06.12.2017- un grup de cercetatori a publicat rezultatele studiului asupra psihozelor in Journal of the American Medical Association-Psychiatry. Ca o concluzie generala au stabilit ca in cartiere sarace din Paris si Londra exista o rata a psihozelor mult mai inalta decat in alte orase. A fost analizata populatia din 6 tari (Franta, Marea Britanie, Olanda, Italia, Spania si Brazilia), in 17 zone. Subiectii ( 2771 cazuri) au avut varste intre 18 si 64 ani si aveau in comun faptul ca au apelat la servicii medicale de specialitate pentru simptome psihotice. Pentru acest grup erau in medie 21,4 cazuri de psihoze la 100.000 persoane. A fost o mare variabilitate intre zone : intre 6 persoane la 100.000 locuitori, in Spania, si 45 psihotici la 100.000 persoane in Paris si Londra. Adica, cam de opt ori mai mult.
O astfel de amplitudine nu se poate explica numai prin genetica, diferenta de sex si varsta sau prin statutul etnic.
S-a stabilit clar ca mediul social a jucat un rol esential : saracia, excluziunea sociala si uniformizarea populatiei. In legatura cu acest ultim aspect, s-a observat ca diversitatea etnica mare a unei zone de locuit scade mult probabilitatea aparitiei psihozelor. Schimburile interculturale sunt benefice pentru psihic.
De asemenea, s-a constatat ca proprietarii de locuinte sunt mult mai puternici psihic decat cei cu un statut rezidential vag.
S-a concluzionat, de asemenea, ca in mediile precare, tinerii sunt cei mai expusi la psihoze.
Mi s-a parut foarte interesant faptul ca se pot construi modele predictive cu zone propice aparitiei multor psihotici.
Sincer, nu cred ca la noi intereseaza un astfel de subiect. Altele sunt subiectele care-i intereseaza pe diriguitori. Le vedem zilele acestea, abordate in atmosfera de circ, in Parlament.
Intr-o tara in care jumatate din populatie este saraca ma astept insa ca numarul de psihotici sa creasca, si ma vad obligat sa va dau un sfat : sa aveti un stalp in spate in statia de metrou !