Numarul firmelor intrate in insolventa s-a redus cu 30% in 2019
insolventafalimentfirmecompaniioug 114taxesalariu minim brut
2019 pare a fi un an mai bun pentru companiile private din Romania, cel putin asta sugereaza statisticile Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), care ne arata ca numarul companiilor intrate in insolventa s-a redus cu 30,2% in primele patru ale anului, fata de perioada similara din 2018. Totusi, analistii spun ca aceasta perioada aparent buna este doar "linistea dinainta furtunii".
In 2019, au intrat cu 30% mai putine societati comerciale in insolventa, fata de primele patru luni din 2018. Conform clasamentului intocmit de ONRC, cele mai multe firme si PFA-uri intrate in insolventa au fost inregistrate in Bucuresti, respectiv 366, in scadere cu 36,01% fata aceeasi perioada din 2018. Pe pozitiile urmatoare se situeaza judetele Bihor - cu 155 de insolvente (-26,92%), Constanta - cu 106 (-34,16%) si Iasi - 104 (- 31,13%).
Totodata, in primele patru luni din 2019, si-au suspendat activitatea 5.486 de firme, o scadere de 21,16% fata de perioada similara din 2018, iar 11.188 de firme au fost dizolvate, cu 11,58% mai putine comparativ cu ianuarie-aprilie 2018.
Insa datele prezentate de ONRC sunt doar "linistea dinaintea furtunii", cel putin asta sustin analistii financiari, care se aspteapta ca a doua jumatate din an sa ne aduca mult mai multe insolvente si suspendari de activitate in mediul de afaceri din Romania.
O analiza Sierra Quadrant arata ca numarul societatilor comerciale din tara noastra va scadea semnificativ pana la finele anului 2019, pe fondul lipsei investitilor pe termen mediu si lung si a instabilitatii fiscale.
Analistii spun ca instabilitatea fiscala, deprecierea cursului euro, criza fortei de munca si limitarea accesului la finantare se vor reflecta in statisticile care vor indica o crestere a cazurilor de insolventa si faliment.
"Primele semne negative se vad deja in sectorul constructiilor, acolo unde scaderea cererii a determinat inghetarea multor investitii, si in comert, unde accentuarea blocajului financiar a facut ca multe firme sa intre in dificultate.
Numarul suspendarilor de activitate si al dizolvarilor de companii va continua sa creasca, din a doua parte a anului, posibil cu 20%, multi dintre investitori cautand sa isi protejeze capitalul in fata accentuarii provocarilor in economie.
Daca criza economica din 2009 a prins multi investitori vulnerabili, cu investitii si linii de finantare asumate, in acest an mare parte dintre ei vor alege sa isi conserve lichiditatile, in speranta ca vor exploata la maximum oportunitatile generate de o potentiala noua criza’’’, spun expertii.
Desi primele patru luni din an ne aduc mai putine insolvente ca 2018, analistii spun ca e doar o chestiune de timp pana cand lucrurile se vor schimba. Daca privim in trecut, vedem ca in 2018 numarul firmelor care si-au suspendat activitatea sau au fost dizolvate, creste puternic fata de 2017, ceea ce ne asteapta si anul acesta.
Concret, in 2018 si-au suspendat activitatea 18.038 firme, in crestere cu 10,12% fata de anul anterior, iar 34.358 de firme au fost dizolvate, cu 10,13% mai multe decat in 2017. In ianuarie 2019, au fost suspendate 1.664 de firme, iar alte 2.500 au fost dizolvate.
De altfel, instabilitatea economica si fragilitatea noastra interna pe sectorul financiar este potentata si de situatia sensibila de pe plan extern.
Saptamana trecuta, FMI si Banca Mondiala anuntau ca 70% dintre economiile lumii vor pune frana cresterilor economice. Mai mult decat atat, se contureaza scenariul unui Brexit fara acord, ceea ce ne va afecta si pe noi, la fel ca Razboiul Comercial dintre SUA si China. Expertii preconizeaza ca, pana la finele anului, euro va atinge pragul de 5 lei, ceea ce va aduce scumpiri in lant in economia noastra interna, fiindca vom importa mult mai scump si vom vinde mult mai ieftin.
Pe de alta parte, majoritatea produselor consumate in Romania, sunt produse de import. Nu in ultimul rand, masurile ficale anuntate de Guvernul de la Bucuresti au destabilizat multe societati comerciale, pe de-o parte, prin impunerea fortata a majorarii salariului minim burt, iar pe de alta, prin suprataxele impuse de celebra OUG 114. Multe firme au anuntat deja scumpiri, printre ele amintim companiile din telecom si energie, precum si bancile, care au scumpit creditarea, ridicand si costul multor servicii.