Numarul firmelor intrate in insolventa a crescut cu 7,59%
insolventefirme insolventacoface
Potrivit datelor Coface Romania, in primele noua luni ale anului in curs, a fost deschisa procedura de insolventa pentru 16.481 firme, in crestere cu 7,59% fata de aceeasi perioada din 2011, si cu 17,17%, in raport cu aceeasi perioada a anului 2010.
Peste jumatate din aceste insolvente au fost solicitate de catre debitori. Pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, in conditiile in care se observa o crestere a gradului de concentrare pentru primele trei-cinci sectoare.
86% dintre firmele intrate in insolventa sunt microintreprinderi, dar ele reprezinta sub 10% din cifra de afaceri consolidata, 12% din numarul de salariati si 0,5% din valorea cumulata a datoriilor.
Aceste IMM inregistreaza cel mai ridicat nivel al DSO (durata medie de incasare a creantelor), al pierderii nete, al gradului de indatorare precum si al capitalurilor proprii negative.
Coface a mai constatat ca dimensiunea sociala a firmelor intrate in insolventa este mai mare decat cea a firmelor insolvente din aceeasi perioada din 2011, acestea inregistrand, in medie, cu 10% mai multi salariati: 9,69, fata de 8,86.
Chiar daca, din punct de vedere numeric, ponderea firmelor mari si foarte mari a reprezentat doar 3%-4% din totalul firmelor intrate in insolventa, in primele noua luni, din ultimii 3 ani de zile, ponderea cifrei de afaceri inregistrata de acestea in total cifra de afaceri, a crescut, de la 40%, in 2010, si 38%, in 2011, la 70%, in acest an.
Cele mai mari cresteri de insolvente nou deschise in primele noua luni ale anului curent, s-au inregistrat in comert cu amanuntul (17,74%), tranzactii imobiliare (14,04%), hoteluri si retaurante (13,44%) si transporturi (11,76%).
Cele mai afectate trei zone ale tarii din punct de vedere al numarului de insolvente au fost: N-V cu 17%, S-E cu 13%, respectiv S cu 19%, acestea concentrand aproximativ jumatate din totalul insolventelor din perioada analizata si cresteri de doua cifre fata de aceeasi perioada a anului anterior.
Judetele care au inregistrat cresteri semnificative ale insolventelor sunt Vaslui (120%), Constanta (80%), Bistrita-Nasaud (62%).
Singurele zone in care numarul de insolvente a scazut sunt N-E, cu o scadere 19%, si Municipiul Bucuresti cu o scadere de aproximativ 8%.